Potrebni sastojci: 8 komada tjestenine za lazanje, 1 kašika maslinovog ulja, 3 česna bijelog luka, 2 srednje tikvice, izrendane i iscijeđene, pola šolje izrendanog parmezana, 1 šolja ricotta sira, 1 jaje, so, biber, 1 ¾ šolje marinara sosa, pola šolje nairendane mozarelle, svježi bosiljak.

Postupak pripreme:

1. Uključite rernu da se grije na 190 stepeni, a na dno vatrostalne posude stavite jednu šolju marinara sosa.
2. U tavi srednje veličine na maslinovom ulju kratko dinstajte bijeli luk, dodajte tikvicu, posolite, pobiberite i dinstajte četiri, pet minuta, dok ne omekšaju.
3. U posudi srednje veličine pomiješajte tikvice, ricotta sir, parmezan, jaje, so i biber.
4. Tjesteninu za lazanje kratko prokuhajte da omekša i ocijedite je od viška vode kuhinjskim salvetama. Na svaki komad tjestenine stavite nekoliko kašika smjese, urolajte i slažite u posudu sa marinara umakom.
5. Ostatkom sosa prelijte rolnice, sve pospite nairendanom mozarellom i stavite da se peče u rernu 40 minuta.
6. Ukrasite svježim bosiljkom.

Komentari