Nerijetko, na preporuku drugarice izaberemo kremu za lice, za koju se nadamo da će učiniti čuda od naše kože. Međutim, vrlo često to bude pogrešan izbor.

Postoji nekoliko jasnih znakova da trenutno koristimo kremu koja nam ne prija, a ako uočimo barem jedan od njih, vrijeme je za novi proizvod.

Miris kreme veoma je intenzivan

Iako na prvi pogled izgleda da miris kreme nikome nije važan, ako je on veoma jak, to može značiti da je krema puna hemikalija, pa je prestanite koristiti, posebno ako imate veoma osjetljivu kožu, podložnu iritacijama.

Neprijatan osjećaj na licu

Ako nakon nanošenja kreme osjetite peckanje ili svrab, odmah isperite proizvod sa kože lica, kako biste spriječili iritaciju kože. Ukoliko ste u mogućnosti da isprobate tester, prije nego što se za neku kremu odlučite, obavezno to uradite i to tako što ćete kremu probati na području vrata.

Iznenadna pojava akni

Ako se nakon korištenja kreme pojavi problem sa aknama ili mitiserima, krema koju koristite vjerovatno je jako teška za vašu kožu i može vam začepiti pore. Potražite nešto laganiju kremu koja neće zatvarati pore kože.

Nedovoljna hidratacija

Ako imate veoma suhu kožu, potrebna vam je zaista hidratantna krema. Kreme koje u svojoj strukturi imaju veći udio vode idealne su za osobe sa masnom kožom, dok je pravi izbor za one sa suhom kožom krema na bazi ulja ili hijaluronske kiseline.

Ne odgovara na svakom dijelu lica

Većina ljudi ima mješoviti tip kože, što znači da im je koža na nekim dijelovima lica suha, na nekim masna, a na nekim normalna. Ukoliko i vi imate ovakvu kožu, normalno je da vam jedna krema neće odgovarati na svim dijelovima lica podjednako, pa je najbolje istovremeno kombinirati dvije kreme, koje će zadovoljiti potrebe i suhe i masne kože istovremeno.

Komentari