Nutricionistica Suzy Wengel iz Danske, koja je 2011. izgubila čak 40 kilograma svojom metodom mršavljenja i, što je najvažnije, zadržala tu težinu, u svojoj knjizi “Skandinavska Sense dijeta, podijelila je sa čitateljima recept za zdrav prvi obrok u danu.

Suzy, koja je mama dvoje djece, osmislila je način prehrane, revolucionarnu metodu koja je proglašena najjednostavnijom dijetom na svijetu.

“Skandinavska Sense dijeta” osmišljena je na zdravom razumu i može je svako provoditi. Dakle, nema brojanja kalorija i nema zabranjenih namirnica.

Mršavi se jednostavnim načinom mjereći hranu šakama. Četiri šake po obroku, podijeljene na bjelančevine, ugljikohidrate i povrće, uz kašiku masnoće.

Ako ste i vi ui nedoumici šta pripremiti zdravo za dortučak, Suzy nudi recept za platu sa meko kuhanim jajem

Obični musli: 60 g raženih, 60 g pirovih pahuljica, 60 g zobenih pahuljica, 2 kašike meda, prstohvat soli.

Plus: 1 jaje, 1/2 žute paprike, list male romanske salate, 2 kriške suhog mesa, kriška sira (najmanje 18 posto mm), komad hrskavog hljeba, kašika džema ili marmelade, 200 ml tečnog jogurta, 15 g običnog muslija, 25 g šumskog voća, 15 g badema.

Za obične musli u tavi na srednjoj vatri tostirajte ražene, pirove i zobene pahuljice. Kad malo posmeđe, umiješajte med i dodajte so. Pustite da se ohladi i ostavite u hermetički zatvorenoj posudi.

Jaje kuhajte pet, šest minuta, očistite papriku i u nju stavite salatu sa suhim mesom na vrhu. Sir stavite na hrskavi hljeb i na njega džem ili marmeladu.

Izlijte jogurt u čašu ili zdjelicu. Pospite muslijem i šumskim voćem.

Sa strane poslužite bademe.

Šta bi trebalo biti na tanjiru: pola paprike sa salatom i suhim mesom, komad hrskavog hljeba sa sirom i džemom ili marmeladom, čaša ili zdjelica jogurta sa muslijem, šumskim voćem i bademima te meko kuhano jaje.

Savjet: musli možete kupiti i gotov, ali pazite da je sadržaj šećera manji od 13 g na 100 g proizvoda (iz knjige Suzy Weber: „Skandinavska Sense dijeta,“ str. 93).

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime