Završen Sarajevo Coffee Fest: Najuspješniji dobili zaslužene nagrade

Ponosni smo što smo zahvaljujući partnerima i sponzorima po peti put uspjeli pokazati najnovije trendove u proizvodnji kafe, kao i dodijeliti nagrade za najuspješnije u ovoj branši - izjavio je direktor festivala Dejan Radović

Na najvećem festivalu kafe, čaja, čokolade i prateće opreme u regionu 5. Porsche Coffee Festu, održanom u Sarajevu u My Faceu, predstavljeno je 30 izlagača i promovisana umjetnost pravljenja savršene kafe u okviru takmičenja Sarajevo Latte Art Challenge.

– Ponosni smo što smo zahvaljujući partnerima i sponzorima po peti put uspjeli pokazati najnovije trendove u proizvodnji kafe, kao i dodijeliti nagrade za najuspješnije u ovoj branši – izjavio je direktor festivala Dejan Radović.

U radionicama i degustacijama uživali su brojni građani, koji su se uvjerili da je Sarajevo grad u kojem se popije najviše kafe u regionu. Izlagači iz Bosne i Hercegovine, zemalja regiona i Evrope zahvalni su na uspješnoj organizaciji festivala na kojem, kako kažu, dobiju širu mogućnost prezentiranja svojih proizvoda i ostvarivanje saradnje sa najboljim kompanijama, ugostiteljima i hotelijerima.

Na Sarajevo Coffee Fest-u upriličeno je najveće internacionalno takmičenje barista u regionu Sarajevo Latte Art Challenge, na kojem se 25 barista iz zemalja regiona i Kipra takmičilo u dvije kategorije – klasično crtanje mlijekom po kafi u tehnici free pour i takozvana latte art mega, gdje se gledao način serviranja, prezentacija i dekoracija.

Za veliki doprinos u organizaciji i promociji ovog festivala i takmičenja zahvalnice su dodijenje između ostalog Timuru Kahroviću koji je ujedno i organizator Sarajevo Latte Art Challengea kao i sudija Zoranu Trkulji, Vukoti Kaziću, Davidu Nišiću i Denisu Memiću.

Pobjednik takmičenja je Sanin Kadić. Prvo mjesto za Bosnu i Hercegovinu i drugo ukupno osvojio je Semir Mustafi. Treće mjesto ukupno pripalo je Tomislavu Iks Staničiću.
Najuspješnija žena na takmičenju proglašena je Pina, koja je osvojila i drugo mjesto za BiH, a treće mjesto za BiH pripalo je Laili Mušić. Najšarmantniji takmičar je Igor Nuždić.

U okviru druge kategorije specijalnu nagradu za najbolji dizajn, vaučer od 500 eura, dodijelio je dizajner i partner projekta Adnan Memić i to Nikoli Ivanoviću.
Također, specijalna nagrada OZ bartening dodijeljena je Adnanu Mušiću.
Takmičare je ocijenjivao stručni žiri u sastavu: Denis Memić iz BiH, Zoran Trhulja iz Hrvatske, Vukota Kazić iz Crne Gore i David Nišić iz Srbije.

Također, organizaciju su podržali Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo i BH Pošta.

Komentari