Zaljubljenici u automobile konačno su i ovo dočekali. Naime, Ferrari je predstavio dugo najavljivani bolid s hibridnim pogonom i nevjerovatnim performansama.

Ime mu je SF90 Stradale i trenutno je najsnažniji cestovni Ferrari svih vremena, a poput vrlo uspješnog prethodnika LaFerrarija, i on je hibrid.

Ali sada ima “mali” benzinski motor, može se puniti kao plug-in hibrid i ima pogon na sve točkove. I da, sa 735 kW/1000 KS zaista je najsnažniji cestovni Ferrari u historiji.

Najzaslužniji za to je 4.0 V8 turbo koji daje 780 KS i 800 Nm. Ferrari je ubacio i tri elektromotora, jedan straga te dva naprijed, koji daju preostalih 220 KS.

Na priču se nastavlja osam-steoeni mjenjač s dvije spojke te prvi put pogon na sve točkove.

Na 100 km/h stiže za 2,5 sekundi, 200 km/h ima za 6,7 sekundi, a ne staje do 340 km/h. Pritom je na domaćoj stazi Fiorano skoro sekundu brži od LaFerrarija.

Ono što je najvažnije je to da će ovaj Ferrari na struju voziti do 25 km, i to uz maksimalnih 135 km/h. Nije loše za baterije kapaciteta 7,9 kWh.

Ono zanimljivije je da je aerodinamika vrhunska, s 15 mm podignutim prednjim krajem vozila za bolji protok zraka.

Pri 250 km/h osigurava potisak od 390 kg.

Kolika je cijena još se ne zna. Šest brojki je sigurno i uključuje program održavanja u narednih sedam godina.

Najoptimističnije procjene idu na nivo od 800.000 eura. Kolika god bude cijena, prve isporuke bit će riješene ove godine.

Komentari