Zahvalnost i ljubav prema ženi: Pročitajte novu pjesmu Abdulaha Sidrana, napojite dušu iskrenim riječima

Žene su vječita inspiracija slikarima, rediteljima, muzičarima, piscima, i sva najljepša umjetnička djela govore upravo o njoj- ženi

O ljepoti i posebnosti žene snimljeni su filmovi, napisane su knjige, pjevane su pjesme… Žene su vječita inspiracija slikarima, rediteljima, muzičarima, piscima, i sva najljepša umjetnička djela govore upravo o njoj- ženi!

Još od vremena paleolitskih Venera žena i žensko tijelo motiv je u likovnoj umjetnosti. Mnogi najpoznatijom slikom na svijetu smatraju portret jedne žene – Mona Lisu Leonarda da Vincija. Svi prepoznajemo Vermeerovu “Djevojku s bisernom naušnicom”, Degasove balerine i Gaugenove Haićanke. Sjetne žene izduženih lica i vratova pripisujemo Modiglianiju, a slavna Marilyn Monroe blješti u žarkim bojama sa slika Andyja Warhola.

Žene su, zbog svoje uloge i položaja u društvu, rjeđe bile slavne umjetnice, a mnogo češće motiv, objekt, ili ljepše rečeno, nadahnuće. Žena je simbol plodnosti, ljepote, čežnje, ljubavi, majčinstva… Žena je – muza!

Žene, dame, inspiracije, umjetnice, dive… Nemoguće je navesti ni obuhvatiti njihovu umjetničku ulogu kroz historiju, a ni danas. Jedno je sigurno – vjerojatno ne postoji draža tema od ljepšeg spola.

Upravo, i jednom od naših najvećih pisaca, Abdulahu Sidranu, inspiracija za novu pjesmu bila je njegova žena Sabija, kojom je kroz stihove iskazao  poštovanje prema njoj, ali i neizmjernu ljubav.

Pjesmu je podijelio na Facebooku, i kao uvijek, izazvao oduševljenje brojnih fanova i prijatelja. A uslijedili su i komentari poput: “Upravo tako teče zahvalnost. Hala Ti Abduka za ovaj lijep jutarnji osjećaj”, “hvala što ne daš da zaboravim velike, male stvari”, “predivno,nježno i puno zahvalnosti”, “svaka rečenica zrači, ali predzadnja i zadnja, kaže sve, “tako je moj dragi Abdulah, sve se vrti oko žene… I snovi i stvarnost….Veliko je pitanje, izbora te žene”, na šta je Avdo ireagovao: “Muški imaju iluziju da biraju. Žene biraju, držeći mrškarce u zabludi da to čine oni. U tome je veličanstvena mudrost Žene”.

Pjesmu prenosimo u cjelosti, u nadi da će potaknuti i mnoge pripadnike jačeg spola da pokažu ljubav i zahvalnost prema svojim ženama.

MOJA DRAGA UČINI
Moja draga učini da mi mirišu jutarnji peškiri.
Skinuo sam s lica suho lišće spavanja i snova.
U novi dan kao novorođenče ulazim.
Pogledujem uokolo, tražim čemu ću se osmjehnuti.
Ovaj žuti kredenac ?
Moja ga je ruka, u Goraždu, crtala i krojila.
Eno, svojim staklenim prozorčićima, i on se meni osmjehuje !
I kazuje, nemuštim svojim jezikom:
Hvala ti što si me stvorio !
Nema na čemu, dobri moj kredenče !
Nisam ja, tebe je moja radost stvorila !
A radost moju stvorila Ona, moja draga, koja spava.
Na prstima zato kročim po kući.
Kako su samo pitome stvari oko mene !
Otvaram prozor i, s laktovima na ragastovu,
dugo, dugo – žmirim. Pluća udišu hladan zrak.
Iz njih, vruća, u klobucima, poteče Zahvalnost.

Komentari