Začin koji poboljšava raspoloženje, umanjuje depresiju i anksioznost

Američki psihijatri tvrde da je šafran najefikasniji prirodni antidepresiv, jer ne pokazuje neželjene sporedne efekte

Šafran je natraženiji i najskuplji začin na svijetu koji je poznat i kao “crveno zlato”. Kilogram najkvalitetnijeg šafrana košta oko 3.000 dolara, a razloga je više.

Šafran raste u specifičnim uvjetima i cvjeta samo jednu sedmicu u godini. Najbolje raste na suncu i na suhom, ali bogatom tlu. Bere se samo u određeno vrijeme, a za pola kilograma ovog začina potrebno je skoro 80.000 cvjetova biljke. Na visoku cijenu ovog začina utječe i to što se sve radi ručno – od žetve do sušenja.

Najpopularniji je šafran iz Indije, Irana i Španije, a ljudi širom svijeta spremni su odvojiti novac za ovaj skupocjeni začin zbog njegovih ljekovitih svojstava. Stari Grci, Kinezi i Indijci koristili su ovaj začin za sve – od pripreme parfema do lijekova.

Istraživanja su pokazala da šafran, između ostalog, može poboljšati raspoloženje, umanjiti simptome PMS-a i pomoći u mršavljenju. Američki psihijatri tvrde da je šafran najefikasniji prirodni antidepresiv, jer ne pokazuje neželjene sporedne efekte. Osim toga, brojne studije pokazale su da šafran umanjuje anksioznost i depresiju.

Šafran ima intenzivan miris i pomalo je gorkog okusa. U prodaji se može naći u malim količinama, u obliku sušenih vlakana ili smrvljen. Najčešće se koristi u pripremi slatkiša te jelima s rižom.

Komentari