Zaboravite na hemijske preparate: Očistite sudoperu da blista uz pomoć namirnica koje imate u kući

Cijeli je spektar hemijskih preparata za čišćenje danasa na tržištu, ali mnogi od njih su agresivni i veoma štetni za zdravlje ukućana

Kuhinja je jedna od prostorija u kući koja se najviše prlja i koju je potrebno svakodnevno temeljito očistiti.

Cijeli je spektar hemijskih preparata za čišćenje danasa na tržištu, ali mnogi od njih su agresivni i veoma štetni za zdravlje ukućana, a nije rijedak slučaj da takva sredstva nagrizaju i kuhinjske površine.

Kako vam se to ne bi dogodilo, dobro je znati da hemijske preparate možete zamijeniti i zdravijom varijantom sredstava koje sigurno imate u kući.

U kuhinji naime, postoje idealni i ekološki prihvatljivi saveznici za savršeno čist sudoper, a da to i ne znate.

Soda bikarbona sjajno je abrazivno sredstvo, a nježna je, pa neće grebati površinu sudopera.

Limun se bori protiv bakterija i prostoru, daje svjež miris, a sirće uspješno uklanja mrlje od vode i kamenca.

Često zaboravljamo očistiti sudoper, što može biti opasno jer se u prljavom sudoperu bakterije lako razmnožavaju.

Očistiti ga je jednostavnije, nego što se misli, a potrebno je primijeniti sljedeće jednostavne savjete:

Najprije u potpunosti ispraznite sudoper, uključujući gumene prostirke ili metalne rešetke, a potom ga temeljite isperite, najprije vrućom vodom.

Pospite sodom bikarbonom

Vlažni sudoper pospite sodom bikarbonom tako da čitavu površinu sudopera pokrijete tankim slojem. Ne zaboravite prekriti i područje bočnih zidova sudopera, na njima se najčešće talože vlaga, prljavština i bakterije.

Istrljate sudoper

Nakon što ste namazali sudoper sodom bikarbonom i tako je odstajao desetak minuta, izribajte ga vlažnom spužvom ili krpom za čišćenje. Po potrebi dodajte još vode. Voda i soda bikarbona, prilikom pranja, pretvorit će se u pastu. Soda je abrazivna, ali nježna i ne grebe površinu sudopera od nehrđajućeg čelika.

Oribajte još jednom limunom

Presijecite limun na pola i oribajte sudoper dok se pasta od sode bikarbone i vode još uvijek nalazi u sudoperu. Visoka kiselost limunovog soka pomaže u borbi protiv bakterija i osvježit će sudoper lijepim mirisom citrusa.

Nakon toga površinu detaljno isperite vodom.

Sirćetom uklonite mrlje

Sirćetom poprskajte sudoper, pa istrljajte suhom krpom. Sirće djeluje kao prirodno dezinfekcijsko sredstvo i sredstvo za uklanjanje mrlja od vode.

Osušite i vratite sjaj maslinovim uljem

Na kraju suhom krpom osušite sudoper i uklonite preostalu vodu i sirće. Ako želite pojačati sjaj sudopera, dodajte maslinovo ulje. Malu količinu dodajte na suhu krpu i utrljajte u sudoper. Na kraju obrišite višak ulja i uživajte u blistavom, čistom i mirisnom sudoperu.

Komentari