Za i protiv: Treba li majka bebinu cuclu koja joj je ispala “očistiti” u svojim ustima

Zahvaljujući studiji Američkog koledža za alergiju, astmu i imunologiju (ACAAI), otkriveno je da djeca roditelja koji u ustima "ispiraju" varalice, rjeđe pate od brojnih alergija

Svaka majka je makar jednom dudu koja je ispala njenoj bebi “očistila” u ustima, a ukoliko i nije, zasigurno ima barem neku prijateljicu ili poznanicu koju je vidjela na djelu- da u svojim ustima “ispira” dudu varalicu.

Uvriježeno je mišljenje da prostor u kojem beba boravi mora biti skoro sterilan, dok nije dokazano da to djetetu može naškoditi i izazvati alergije ili ekceme. Sada nauka kaže da “nije loše da mama dudu s poda očisti u ustima”.

Naime, zahvaljujući studiji Američkog koledža za alergiju, astmu i imunologiju (ACAAI), otkriveno je da djeca roditelja koji u ustima “ispiraju” varalice, rjeđe pate od brojnih alergija. Od 128 intervjuiranih majki u razdoblju od 18 mjeseci, 12 posto je priznalo da imaju tu naviku, a njihova su djeca imala niže nivoe IgE (alergen-specifičnog imunoglobulina E).

Naš imunološki sistem IgE proizvodi kad su nam tijela ugrožena određenim bakterijama i virusima, a zdravi bismo trebali imati mali broj IgE antitijela u krvi. Ta će brojka rasti kad osoba ima alergijsku reakciju, tako da je visok nivo IgE povezan s alergijama. A njihov je nivo, prema naučnicima, kod djece čiji roditelji imaju spomenutu naviku čišćenja dude, bila niža zbog prijenosa mikroba iz roditeljskih usta.

Sigurno se mnogi pitaju znači li to da “cuclanje” dude može smanjiti rizik od alergija? Pa, baš i ne treba računati s tim. Naime, s portala Kidspot su baš to pitali kliničkog imunologa, profesora Johna Zeiglera.

– Pokazalo se da djeca koja odrastaju u nešto prljavijem okruženju zaista imaju manji broj alergija, ali nije poznato zbog čega je to tako. Djeca koja žive na selima i farmama npr. rjeđe imaju astmu, a smatra se da bi razlog mogla biti izloženost česticama mikroba koje nastanjuju crijeva životinja, ali niko to još nije dokazao- kazao je Zeigler te dodao da se bočice i posuđe iz kojeg dijete jede kad počne jesti krutu hranu obavezno trebaju sterilizirati, jer je dječji imunološki sistem još nedovoljno razvijen.

Tu, rekao je on za Mirror, spadaju i dude, jer on ideju da roditelj bakterijama može “poboljšati” imunološki sistem djeteta smatra besmislicom i jednom od “bapskih priča”.

Komentari