Vrijeme je za tulipane – U Istanbulu počeo 12. Međunarodni festival tulipana

Svake godine gradske vlasti Istanbula zasade milione lukovica tulipana, koje cvjetaju u gotovo svim bojama, pretvarajući grad na Bosforu u čarobni, šareni ćilim

Festival će trajati do kraja aprila

U Istanbulu je počeo tradicionalni 12. Međunarodni festival tulipana, koji se ove godine održava pod motom “Vrijeme je za tulipane”.

Svake godine gradske vlasti Istanbula zasade milione lukovica tulipana, koje cvjetaju u gotovo svim bojama, pretvarajući grad na Bosforu u čarobni, šareni ćilim. U najpoznatijim parkovima širom Istanbula bit će predstavljene na stotine vrsta tulipana.

Tokom Festivala, osim uživanja u prekrasnim cvjetovima i koloritu tulipana koje upravo cvjetaju u Istanbulu, posjetitelji će imati priliku uživati u različitim sadržajima Festivala. Posjetiteljima Istanbula lokalne muzičke grupe organizirat će koncerte. Također će biti održano više likovnih i izložbi fotografija s motivom tulipana, kao i izložba kaligrafskih radova poznatih kaligrafa.

U okviru 12. Međunarodnog festival tulipana predviđene su i različite sportske aktivnosti, turniri u tenisu za žene, fudbalu na plaži i odbojci. Na lokalitetima istanbulskih parkova planirana je izrada topijara, a posjetiteljima će biti omogućeno da kupe različite vrste tulipana u svim bojama.

Treću godinu zaredom posjetitelji će u periodu od 21. do 30. aprila na Trgu Sultanahmet imati priliku vidjeti šareni ćilim napravljen od 564.000 tulipana koji će se prostirati na površini od 1.731 metra kvadratna.

Neke od lokacija na kojime će se održavati aktivnosti 12. Međunarodnog festivala tulipana su Park Emirgan, Trg Sultanahmet, Park Kadıköy, Göztepe, 60.Yıl…..

Cvijet tulipana ima značajnu ulogu u orijentalnoj historiji i tradiciji. Period 18. stoljeća u Osmanskom carstvu nazivao se “Period lala” (Lale Devri). Veže se za vrijeme kad su osmanski sultani i veliki veziri bili pod utjecajem Francuske i Evrope, zbog čega je i ljubav prema ukrašavanju vrtova, pogotovo tulipanima, bila izraženija nego u ostalim periodima Osmanske imperije.

– Tulipani najčešće rastu u periodu od marta pa do maja i zbog toga se nazivaju proljetnim cvijećem. Prošle godine u Istanbulu je, na površini od 1.728 metara kvatradnih, bio izložen “ćilim od tulipana”. Festival će trajati do kraja aprila – saopćeno je iz Ureda savjetnika za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u BiH.

 

Komentari