Oko 90 posto djece, kada polaze u prvi razred, teže od 19 do 28 kilograma. To znači da mališani jednake hronološke dobi imaju vrlo različite tjelesne mase i da će školska torba, težine od dva do tri kilograma, za jedno dijete biti veoma teška, a za drugo “podnošljivi teret”.

Poređenja radi, ako bi odrastao čovjek tjelesne mase 70 kilograma nosio ekvivalentan teret, to bi iznosilo 10,5 kilograma.

Takvo je opterećenje preveliko i za odraslu osobu, a pogotovo za dijete.

Što je dijete mlađe, to je dopušteno opterećenje manje, pa za djecu koja imaju između šest i sedam godina, ne bi smjelo iznositi više od pet do 10 posto njihove tjelesne mase.

Dijete ponekad uopće ne može nositi torbu i potreban mu je “pratilac” ili “pomoćnik”.
Očekuje se da dijete koje je krenulo u školu može nositi torbu i ići u školu samostalno. Ako dijete nosi pretežak teret, teško će hodati i brže će se zamarati.

Preveliko opterećenje torbom, koja visi na ramenima, može dovesti do bolova u ramenima, trnjenja u rukama i prstima te zamora vratne i leđne muskulature.

Dugoročno, zbog prevelikog i nepravilnog opterećenja, muskulatura će se brže zamarati i dijete će to osjećati kao brži gubitak mišićne snage, bol u mišićima ili “bol u kostima”, ili kako to djeca opisuju – bole ih ruke ili noge.

Zapravo je riječ o bolu u području hvatišta mišića za kost, koja je uzrokovana prevelikim opterećenjem.

Zamor muskulature, naročito leđne, može dovesti do nepravilnog držanja, a to samo još pogoršava stanje i pojačava zamor i bolnost muskulature.

Naramenice torbe trebaju biti dovoljno široke, kako se ne bi utisnule u ramena, ali ne preširoke kako ne bi pritiskale pazušne jame i na taj način sprečavale uredan krvni protok kroz velike krvne žile koje prolaze ramenima i nadlakticom.

Veličina i oblik torbe treba biti takav da torba ne “sjedi” na debelom mesu djeteta i da ga pri hodu ne udara po leđima.

Prevelika torba, kojoj je težište vrlo nisko, može pogodovati padu djeteta na leđa ili ako je težište visoko na vratu, padu prema naprijed.

Torba treba biti napravljena od nepromočivog materijala i imati “mačije oči” ili svijetleće trake kako bi dijete u sumrak ili uvečer bilo uočljivo.

Pri kupovini torbe potrebno ju je probati i procijeniti odgovara li djetetu.

 

Komentari