U prekrasnom ambijentu novootvorenog restorana “MammaMia Origins” u Tuzli zvanično je predstavljen prvi Festival vina, prateće opreme i gastronomije VinoSalis 2018.

Festival se održava 19. i 20. juna u Hotelu Tuzla, a izlagači će biti podijeljeni u dvije izložbene cjeline.

– Više od 700 ugostiteljskih objekata, od kojih je 120 hotela gravitira na području sjeveroistočne Bosne i vremenom se osjetila potreba da se ugostiteljima omogući direktan kontakt sa ljudima koji su uključeni u industriju vina, kako u Bosni Hercegovini tako i u regionu, rekao je u uvodnom govoru Haris Dedić, PR ovoga Festivala.

Organizator manifestacije je Rare&Pure d.o.o, a predstavnik ove kompanije Fikret Nadarević, kazao je da Festival ima izložbeni karakter.

– Dolazi nam oko 70 vinarija iz regiona, i bit će podijeljeni u dvije sale. Ova prva godina će imati fokus na bh. vinima, tako da će u jednoj sali biti “Okusi Hercegovine”, u čemu je dosta pomogla Turistička zajednica HNŽ-a. Predstavit ćemo hercegovačka vina, sireve, ulja i kompletan gastro program – kazao je Nadarević.

– Trgovački lanci postavljaju nemoguće uvjete za izlaganje i teško se pojaviti na policama. Zbog toga je potrebno podizati vinsku kulturu i raditi na edukacijama jer je ova regija najveći potrošač vina. Cilj nam je staviti Tuzlu na vinsku kartu Evrope, a kroz sajam našim ugostiteljima prezentirati sve ono što je značajno za ovu oblast – dodao je Nadarević.

Prvi Festival vina, prateće opreme i gastronomije VinoSalis 2018. manifestacija je međunarodnog karaktera, a pored izlagača iz BiH, učešće će uzeti i izlagači iz Portugala, Španije, Francuske, Italije, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije.

Komentari