Film pripremam kao da mi je prvi. Bez perfektne pripreme niko nije snimio dobar film – tako je prije dvije godine za naš portal govorio reditelj i autor kultnih ostvarenja, Veljko Bulajić.

Tada je u Rovinju snimao “Bijeg do mora”, a danas nam je u telefonskom razgovoru iz svog hrvatskog doma potvrdio da je film završen.

– Montaža je gotova, ostala je još samo obrada. Završit ćemo negdje do kraja devetog mjeseca, a sa prikazivanjem bi trebali početi u desetom- istakao je Bulajić.

Otkriva nam da je u pregovorima sa Italijanima da film prikaže na festivalu u Rimu.

– Još uvijek ne mogu ništa potvrditi, jer sve puno zavisi od distributera, odnosno njihovih želja i namjera kako da plasiraju film- pojasnio je, a potom skromno dodao: “izgleda da će biti dobar film. Nadam se da hoće. Zadovoljan sam“.

Prošle godine zvanično je ušao u devetu deceniju, i obzirom da je naš kratki razgovor protekao uz mnoštvo smijeha, nismo mogli odoliti a da ga ne pitamo kako se osjeća, u čemu je tajna njegove dugovječnosti…

– Sjajno se osjećam. Morate doći jedan dan kod mene da se ispričamo- poručio je na kraju.

Film “Bijeg do mora“ za koji Bulajić potpisuje i scenarij, prati zbivanja i sudbine glavnih likova u dramatičnim okolnostima Drugog svjetskog rata, koje povezuje s današnjim vremenom. Osnovna tema je pobjeda čovječnosti i ljubavi nad užasom i besmislom ratova, koji dolaze i prolaze, ali razaraju ljudske vrijednosti tzv. malog čovjeka. Film je nastao u koprodukciji Gral Filma iz Zagreba, Dogma Studija iz Crne Gore i Geyzer Produkcije iz Makedonije.

Nosilac glavne uloge je afirmirani njemački glumac Tom Wlaschiha, a tu su i: Dijana Vidušin, Barbara Prpić, Jadranka Đokić, Gerd Rigauer, Sabina Toziya i Goran Grgić.

Komentari