Jednom sedmično omiljenu pločicu čokolade nesebično podijelite i sa svojom kožom. Da, dobro ste pročitali. Pola čokolade s uživanjem pojedite, a pola jednako tako uživajući rastopite i izmiješajte u masku za lice na kojoj će vam vaša koža biti zahvalna.

Osim što godi nepcu, čokolada nas čini i njegovanijim i ljepšim. Ta činjenica bila je poznata i prastarim narodima Maja i Asteka koji su kakao maslac koristili kao bazu za kreme za njegu kože i liječenje rana.

Zbog toga što sadrži vrlo vrijedne i učinkovite sastojke, među kojima su i proteini, ugljikohidrati, vitamini i masnoće, čokolada se još od pradavnih vremena, s većim ili manjim pauzama, izvlači na svjetlo dana i koristi u kozmetičkoj manufakturi i industriji. Naravno, ne bez razloga, jer između ostalog njeni sastojci, vrlo su uspješni u borbi protiv razornog djelovanja slobodnih radikala, pa ona ima dokazani anti-aging učinak, odnosno usporava proces starenja kože.

Osim toga čokolada potiče metabolizam kože, njenu prokrvljenost, vlažnost i produkciju kolagena, pa koža, usljed slatke njege izvana, postaje čvršća, zategnutija, nježnija, svježija i vitalnija.

Kako su preparati na bazi čokolade posebno učinkoviti zimi, jer vrlo uspješno hrane, jačaju i regeneriraju kožu isušenu i oštećenu vjetrom i hladnoćom, pravi je trenutak za uživanje u pripremi i djelovanju home-made preparata od slasne, mirisne i učinkovite čokolade.

Evo nekoliko prijedloga:

Čoko-praline za kupanje

Potrebno: 120 g kakao maslaca, 55 g mlijeka u prahu, 15 ml eteričnog ulja badema, 10 g kakaa u prahu, 10 kapi eteričnog ulja vanilije.

Priprema: U pari na srednjoj temperaturi rastopite kakao maslac, pa uz stalno miješanje, dodajte ostale sastojke. Mješavinu izlijte u prikladne kalupe (ili papirne posudice za praline) i ohladite. Čoko praline dodajte vodi za kupanje neposredno prije ulaska u kadu.

 Masa za lice

Potrebno: 100 g mliječne čokolade, 1 kašika eteričnog ulja jojobe.

Priprema: U pari rastopite čokoladu, pa uz stalno miješanje, dodajte ulje jojobe. Pustite da se ohladi, jer maska ne smije biti ni prevruća, ni previše hladna kako se ne bi stvrdnula. Nanesite na lice, ostavite da djeluje 15 minuta, a potom isperite mlakom vodom.

 Maska s medom

 Potrebno: 1 kašika naribane čokolade s više od 70 posto kaka, 1 kašika meda,

malo vlažne kreme za lice.

Priprema: Sastojke izmiješajte u glatku masu i nanesite na lice, vrat i dekolte. Pustite da djeluje 15 minuta, a potom odstranite vlažnim frotirom za lice.

 Peeling za tijelo

Potrebno: 3 kašike kakaa u prahu, 4 kašike sitnijeg smeđeg šećera.

Priprema: Od sastojaka izmiješajte peeling, pa ga uz masiranje nanesite na tijelo. Isperite toplom vodom. Peeling uspješno omekšava i grublje dijelove tijela, kao što su koljena i laktovi.

Pakung za kosu

Potrebno: 1 kašika kakaa u prahu, 3 kašike mekog sira, malo mlake vode.

Priprema: Siru dodajte malo mlake vode i izmiješajte ga u glatku masu. Potom umiješajte kakao, pa smjesu rasporedite po opranoj kosi. Kako bi pospješili djelovanje, na glavu stavite plastičnu kapu za tuširanje. Pustite da pakung djeluje 15 minuta, a potom kosu isperite mlakom vodom. Pakung koristi svim tipovima kose, posebno onoj bez volumena, tankoj, beživotnoj i bez sjaja.

Komentari