Psiholozi tvrde da je za sretnu porodicu i zdravlje njenih najmlađih članova neophodna porodična tradicija. To naravno, ne mora biti nikakav svečani običaj, već zabavna rutina koja se ponavlja svaki dan, jednom sedmično ili mjesečno.

Mali rituali, koji raduju djecu, mogu podrazumijevati zajedničko pečenje kolača, mjesečne izlete u prirodu ili odlazak u kino ili kupovinu, a zajednički obrok je nešto što bi se trebalo podrazumijevati. Ključ je u stabilnosti, koja je djeci potrebna kako bi se osjećala sigurno i zaštićeno.

Psiholozi otkrivaju tajne koji porodicu čine sretnom.

Što više zagrljaja Dodirom se prenosi povezanost, čak i jednostavno tapšanje po ramenu ima veliku vrijednost.

Bez svađa Iako je ponekad neizbježna, previše svađe ima negativan utjecaj na dijete. Zato zbjegavajte prepirke i podizanje tona kada razgovarate s mališanom i pokušajte se ne svađati s partnerom kada je dijete u prostoriji.

Ljubav je važna Mnogi roditelji stavljaju djecu na prvo mjesto, a zaboravljaju na brak i odnos s partnerom. Pravite grešku, jer djeci trebate pokazati kako izgleda zajednica puna ljubavi.

Igrajte se zajedno To stvara snažne porodične veze i tople uspomene. Slažite slagalice, igrajte neku društvenu igru, crtajte, gledajte porodične fotografije…

Ne opterećujte mališane Roditelji nameću djeci pet-šest vanškolskih aktivnosti, čime stvaraju nepotreban pritisak na njih. Ostavite im vremena za igru.

Smijeh je lijek Humorom ćete stvoriti pozitivnu atmosferu, zato se češće primjereno šalite.

 Nikada ne dižite ton Djeci je potrebna mirna okolina. Razgovarajte s njima kada u nečemu pogriješe i uvijek im smirenim glasom objasnite šta ne trebaju raditi, ma koliko vam nekada to bilo teško.

Pričajte s njima Kad se vrati iz škole, pitajte ga kakav mu je bio dan. Umjesto da veče provedete gledajući TV, posvetite mu pažnju i razgovarajte s njim.

Komentari