Drugi festival rakija i žestokih pića “Salines Spirit Fest” bit će održan 30. novembra u Tuzli.
Na Festivalu će se predstaviti veliki broj destilerija kao i kompanija svjetski poznatih brendova žestokog pića uz odličnu gastro ponudu najboljih bosanskohercegovačkih sireva te domaćih i regionalnih mesnih industrija.

Organizatorima UG LIFE STYLE želja je da na jednom mjestu okupe proizvođače i konzumente ove plemenite kapljice.

– Na Festivalu ćemo predstaviti sve ono najbolje što se tiče voćnih rakija, a i žestokih alkoholnih pića iz regiona. Ono što je osobenost događaja je to što, osim izložbenog i takmičarskog dijela Festivala, dajemo mogućnost samostalnim proizvođačima rakija da dođu i prezentuju svoje proizvode – kazao je Haris Dedić obraćajući se u ime organizatora.

Osim izložbenog dijela Festivala i ove godine Salines Spirit Fest imat će i svoj takmičarski dio gdje će stručni žiri, koga čine Predrag Vukosavljević (predsjednik) profesor na Poljoprivrednom fakultetu, Univerzitet Beograd, dr. Nerma Spaho Tehnološki fakultet Univerziteta Sarajevo, dipl. ing. Ljubiša Stanković, Poljoprivredni fakultet Univerzitet Beograd, ocijeniti uzorke i dodijeliti im priznanja.

– Žiri će dan nakon Festivala održavati predavanje za male, samostalne proizvođače. Tu će se govoriti o najnovijim trendovima u proizvodnji rakije, što nam i jeste cilj da edukujemo naše male proizvođače, da kvalitet svojih proizvoda podignu za zadovoljavajući nivo – dodao je Dedić.

Emina Rahmanović iz UG Life Style pojasnila je da je cilj Festivala upravo popularizacija rakije kao našeg domaćeg branda, a da bi to ostvarili ove godine, kao goste, pozvali su veliki broj ljudi koji “rade i žive sa rakijom”.

– Uvjeti za proizvodnju rakija u BiH su izvanredni. Činjenica je da naši ljudi rakiju ne cijene kao vrhunsko piće. Rakija, pogotovo od šljive, sa Majevice, od tih autohtonih sorti, požegače, može da parira svim alkoholnim pićima, konjacima i škotskim viskijima, kada se uradi kvalitetno, kada se proizvede na način koji je adekvatan i kada odleži, odnosno ostari, u određenim uvjetima u kakvim treba da bude. Naša ideje je da pokažemo da i od voća sa Majevice, od autohtonog voća može da se napravi proizvod svjetskog kvaliteta, dakle vrhunski proizvod – rekao je Bojan Đuveleković iz destilerije Epoha iz Lopara.

Drugu godinu zaredom na Festivalu učestvuje i proizvođač rakije Vlado Stokić iz Brčkog. On kaže kako se kvalitetna voćna rakija može proizvoditi i u okviru malih porodičnih gazdinstava, kojima to nije ključno zanimanje.

– Učešće na sajmovima, pa i na Festivalu u Tuzli, put je ka popularizaciji kvaliteta domaćih voćnih rakija. To je i prilika da se sa stručnjacima i poznatim degustatorima razgovara i o problemima proizvodnje i problemima plasmana, kako bi krajnji rezultat bio veća proizvodnja, bolji kvalitet i plasman, a zašto ne reći i izvoz – tvrdi Stokić.

Ove godine učešće na Festivalu uzet će i proizvođači opreme za pravljenje rakije. Tako će svi posjetioci sajma imati priliku da se uvjere i vide na licu mjesta šta su to novi trendovi i na koji način se pravi rakija.

Festival će se održati u Kristalnoj sali Hotela Tuzla, a cijena ulaznica iznosi 10 KM.  Posjetioci, uz ulaznicu, dobijaju i degustacijsku čašicu gratis.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime