Sutra premijera “Leptira“ u Narodnom: Priča o društvu u tranziciji i žrtvama tog procesa

Predstava propituje trenutak i prostor u kojem živimo, međuljudske odnose, stvari koje nas okružuju i svakodnevno utiču na naše živote te poziciju i ulogu porodice, s akcentom na sveprisutnu otuđenost unutar nje

Detalj sa pres-konferencije FOTO: M. Živojević
  • Slušamo li sebe? Slušamo li onog preko puta, pored nas? Mislimo li da je nebitno da čujemo? Može li novac zamijeniti slušanje? Može li išta zamijeniti slušanje? Uredu. Reći ćemo da slušamo, a čujemo li?- neka su od pitanja koja se provlače kroz predstavu “Leptir“ čije premijerno izvođenje će biti upriličeno sutra na maloj sceni “En Face“ Narodnog pozorišta Sarajevo.

Bit će to prva premijera ovog hrama kulture u 2017., a četvrta u umjetničkoj sezoni 2016./ 2017. Predstava je nastala po tekstu Aleksandra Radunovića u režiji Emira Zumbula Kapetanovića. Propituje trenutak i prostor u kojem živimo, međuljudske odnose, stvari koje nas okružuju i svakodnevno utiču na naše živote te poziciju i ulogu porodice, s akcentom na sveprisutnu otuđenost unutar nje.

  • “Leptir” je priča o iluziji  i slobodi čovjeka unutar njegove kože. Postavlja pitanje da li smo zaista slobodni, na koji smo način prihvatili sve negativno oko nas, izdvajajući da ne primjećujemo više lijepo ili ljubaznost te postajemo utučeni. Ova priča govori o tragediji jedne porodice, na koji način društvene okolnosti mogu uticati na ljude te kakve posljedice ostavlja na porodicu. Publika je ta koja želi da čuje ono što ih zanima, priče koje se tiču njihove svakodnevnice- istakla je direktorica NPS-a Marijela Hašimbegović.

U predstavi igraju Aleksandar Seksan, Ermin Sijamija i Sanela Pepeljak, dramaturgiju potpisuje Džejna Avdić, kostimografiju Neira Sinanbašić, a scenografiju Josip Lovrenović.

  • Našli smo se oči u oči sa tekstom koji govori o ljudima koji mi nismo. O ljudima koji su oličenje egoizma i zla. Težina je bila svaki dan, u dva mjeseca, koliko su trajale probe, susretati se sa njima. Borili smo se sa tuđim demonima – istakao je Sijamija.

Aleksandar Seksan podcrtao je da je “Leptir“ priča o društvu u tranziciji te ljudima koji su žrtva i izdanci tog procesa.

– Ovo je priča o gubitku komunikacije, stalnom skupljanju u sebi stvari, što rezultira sukobom, mržnjom, a ponekad i tragično. Govoriti o intimnim ljudskim osjećanjima je izuzetno teško za glumca, jer to nas jako pogađa i utiče na naše psihe i zdravlje, a sve to radimo da bi ljudima ukazali šta nas okružuje. Jer, živimo u doba kada se informacije ne provjeravaju, kada ogovarate čovjeka bez da razmišljate kakve će to posljedice proizvesti – dodao je.

Prva reprizna izvedba zakazana je za 20. februar.

 

Komentari