Istraživanje provedeno na Harvardu povezuje povećanje prosječnog dnevnog unosa crvenog mesa ili mesnih prerađevina s proporcionalnim povećanjem rizika za smrt, objavio je “British Medical Journal.”

Primjera radi, osobe koje dnevni unos mesa povećaju za pola obroka imaju prosječno 10 posto veći rizik za smrt u sljedećih osam godina.

Dodatno povećanje rizika zabilježeno je kod osoba koje su konzumirale više mesnih prerađevina, sugeriraju podaci prikupljeni od 54.000 žena i 28.000 muškaraca.

Povećanje rizika se odnosilo na smrt od kardiovaskularnih, respiratornih i neurodegenerativnih bolesti.

S druge strane, smanjenje unosa mesa uz češću konzumaciju povrća, ribe i cjelovitih žitarica u istraživanju je povezano sa produženjem očekivane životne dobi.

Redovna zamjena mesa ribom je tokom posmatranih osam godina bila povezana s prosječno 17 posto manjim rizikom za smrt.

Uočeni učinak unosa mesa bio je neovisan o dobi, tjelesnoj aktivnosti, pušenju ili konzumaciji alkohola.

Komentari