U istraživanjuu, nazvanom “Is TV Making Your Child Prejudiced?” tvrdi se da je omiljena dječija zabava, gledanje crtića, jedan od glavnih krivaca za negativan odnos prema manjinama i usvajanje stereotipa.

Na udaru kritika našli su se brojni planetarno popularni crtići.

Tako se crtiću “Psići u ophodnji” predbacuje prikaz spolne neravnoteže, dok crtić “Moj mali poni” ima problem s prikazivanjem klasnih razlika.

Nadalje, u izvještaju se tvrdi da dječiji crteži i televizijske emisije ne predstavljaju na odgovarajući način likove negroidne i mongoloidne rase, etničke manjine, LGBT zajednicu, osobe s invaliditetom, žene i radničku klasu.

Istraživači su do ovih zaključaka došli unatoč činjenici da je “Moj mali poni” uveo par istoga spola, dok je crtić “Vatrogasac Sam” nedavno predstavio Hannah Sparkes, koja je u invalidskim kolicima.

Naime, studija tvrdi da je potrebno još mnogo posla po tom pitanju.

Istraživanje je proveo londonski centar za obrazovanje, “Hopster,” a njime je obuhvaćena analiza 50 popularnih dječijih televizijskih emisija.

Istraživači su zaključili kako je postignut napredak, ali su utvrdili da “treba još raditi kako bi se pozitivno utjecalo na percepciju naše najmlađe generacije.”

– Mnoge predstave namijenjene predškolskoj djeci su zabavne i edukativne, ali iz našeg istraživanja jasno je da se stereotipi i dalje uvlače u njih. Važno je da se djeca iz svih vrsta porodica vide na predstavama koje gledaju – objasnio je Nick Walters, osnivač “Hopstera.”

Naime, primjera radi, u izvještaju se tvrdi da je u svega devet posto promatranog materijala prikazana radnička klasa, dok je u svega 16 posto sadržaja prikazana invalidnost i to često s negativnim konotacijama. Također, u sedam posto analiziranih televizijskih emisija predstavljeni su LGBT likovi.

Velik problem je i postojanje rodnih stereotipa, jer kako se navodi, animirani filmovi i dalje imaju tendenciju prikazivati “dječake koji se bore” i “djevojčice koje su orijentirane na izgled i ljepotu”.

– Predškolska djeca kao sljedeća generacija trebaju gledati programe koji ih pozivaju u svijet u kojem se slave razlike – uvjeren je dječiji i pedagoški psiholog Laverne Antrobus i istaknuo kako roditelji moraju paziti na sadržaj koji njihova djeca gledaju jer on ima velik utjecaj na njihovo shvatanje svijeta oko sebe.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime