Studijom koja je provedena na Univerzitetu “Rutgers”, a koja je obuhvatila 40 godina istraživanja, dokazano je i da muškarci, kao i žene, imaju biološki sat koji otkucava.

Istraživači su zaključili da su muškarci stariji od 45 godina manje plodni, a njihove partnerice imaju veći rizik od preeklampsije, trudničkog dijabetesa i preuranjenog poroda.

Osim toga, djeca starijih očeva imaju veću vjerovatnoću da će se roditi prije termina, imaju veći rizik od srčanih bolesti i manje porođajne težine, a spominje se čak i veći rizik od autizma.

Iako nije poznato šta uzrokuje takve posljedice, naučnici vjeruju da bi problem mogao biti u prirodno nižem nivou testosterona.

– Iako je općeprihvaćeno da fiziološke promjene, koje se javljaju kod žena nakon 35. godine života, mogu utjecati na začeće, trudnoću i zdravlje djeteta, većina muškaraca ne shvata da njihova starija dob ima sličan učinak – kazala je autorica studije Gloria Bachmann i direktorica Instituta za zdravlje žena u medicinskoj školi Rutgers Robert Wood Johnson.

Kako je ovim istraživanjem zaključeno, muškarci bi trebali postati očevi do 35. godine kako bi izbjegli narušavanje zdravlja svojih partnerica i djece, prenosi „Daily Mail.“

Komentari