Stara vjerovanja: Hrana koja donosi sreću i ljubav

Zelena boja simbolizira rast i obilje. Amerikanci vole raštiku, u Danskoj je popularno novogodišnje jelo kelj zaslađen cimetom, dok je Nijemcima najdraži kiseli kupus

U mnogim državama smatraju da lisnato povrće treba jesti 1. janura jer će donijeti više od dobrog zdravlja. Budući da su boja i oblik slični novcu, mnogi jedu povrće poput kelja, blitve i kupusa u nadi da će se u novoj godini obogatiti.

Zelena boja simbolizira rast i obilje. Amerikanci vole raštiku, u Danskoj je popularno novogodišnje jelo kelj zaslađen cimetom, dok je Nijemcima najdraži kiseli kupus.
Ova jela se smatraju donosiocima sreće, mira i općeg blagostanja:

Mahunarke

Mahunarke su simbol sreće za Novu godinu, a Amerikanci vole crni grah. Prema legendama, stanovništvo Vicksburga u Virginiji je u Građanskom ratu skoro umrlo od gladi dok nisu našli crni grah.
Njihov tradicionalni novogodišnji ručak sastoji se od čušpajza s grahom, kojeg jedu zajedno s raštikom i kukuruznim hljebom, koji također simbolizira sreću, najvjerojatnije zbog zlatnožute boje

Leća

Zrno leće izgleda poput malenih kovanica koje se prilikom kuhanja šire zbog čega je poistovjećuju s prosperitetom.
Rezanci

Za duži život Japanci jedu rezance od heljde, a prema legendi što je rezanac duži, to će i životni vijek biti duži. Obrok se zove toshikoshi, što znači “zatvaranje godine”, a komadanje rezanaca, dok ih jedete je loša sreća zato budite oprezni.

12 zrna grožđa

U zemljama poput Španije, Portugala, Meksika i Perua, ljudi jedu dvanaest zrna grožđa dok sat udari ponoć. Naime, dvanaest zrna predstavlja dvanaest mjeseci u novoj godini.
Ova tradicija korijene vuče iz 19. stoljeća iz Španije dok su vlastodršci natjerali ljude da jedu grožđe kako ne bi propalo. Prema legendi, okus grožđa, sladak ili gorak određuje kakva će biti nadolazeće godina. Osim grožđa, Turcima je nar simbol bogatstva.

Ribe

Zbog presijavanja ljuski koje podsjećaju na dragulje, ribe su jedan od najprepoznatljivijih simbola sreće za Novu godinu. Kisela haringa je na meniju u Poljskoj, Danci i Italijani jedu kuhani bakalar, a Nijemci čak i nose riblje ljuske u džepu ili u novčaniku za sreću.

Kolači u obliku kruga

Kolači u obliku kruga označavaju godinu na izmaku koja je uspješno završila. Nizozemci i Mađari jedu krofne, a italijani kuglice posute šećerom u prahu.

Prema holandskom folkloru, strašna čudovišta otvaraju ljudima želudac, a oni koji su pojeli okrugli desert imuni su na njihov mač. Ponekad deserti također kriju iznenađenja, kao što su kovanice ili male sitnice koje onome ko ih jede donose sreću. Sličnu tradiciju njeguju i Meksikanci te Grci.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime