Nakon što su jučer u popodnevnim satima Meghan Markle i princ Harry otkrili svijetu da su svom sinčiću dali ime Archie Harrison Mountbatten Windsor, Twitter su odmah preplavili komentari na račun imena novorođene kraljevske bebe.

Tačnije, na račun srednjeg imena kraljevske bebe.

Naime, bebino srednje ime je Harrison kao Harry’s son (op.a. Harijjev sin) uočili su tviteraši.

Da se kraljevski par vodio tom logikom potvrdio je i jedan izvor iz kraljevske porodice za CNN.

– “Harrison znači Harijev sin, u slučaju da nismo znali da je dijete njegovo”, “Jesam li samo ja uočio igru riječima u imenu bebe? Harrison, kao Harry’s son?” – pisali su fanovi na tviteru.

Bilo je i onih koji su se osvrnuli i na prvi dio imena, Archie.

– Archie zvuči kao da je stari čovjek – negodovali su neki.

No, Britanci tvrde da je princ Harry, izborom imena Archie Harrison Mountbatten-Windsor odao veliku počast svojoj majci, princezi Diani, i djedu, princu Philipu.

Naime, jedan od predaka princeze Diane bio je Archibald Campbell, deveti grof od Argylla. Živio je od 1629. godine do 1685. godine i bio je škotski protestantski vođa, ubijen jer se protivio Jamesu II.

Međutim, dok tu poveznicu Britanci tek nagađaju, čast ukazana princu Philipu mnogo je snažnija.

Naime, Harry i Meghan sinu su dali prezime Mountbatten-Windsor, od čega je Mountbatten Philipovo prezime. Kraljevski potomci nisu smjeli nositi njegovo prezime od 1952. godine kada je kraljica proglasila da će djeca nositi samo kraljevsko prezime Windsor.

Ta odluka je navodno razbjesnila princa Philipa.

“Samo sam ameba”- navodno je rekao kada je saznao da njegova djeca neće smjeti nositi njegovo prezime te se ljutio tvrdeći da je jedini muškarac u zemlji kojem to nije dozvoljeno.

Godine 1960. kraljica mu je izašla ususret. Dogovoreno je da će njeni direktni potomci, osim onih koji budu nosili kraljevske titule Njihovo visočanstvo ili princ i princeza, nositi prezime Mountbatten-Windsor.

Harry i Meghan su tako odabirom ovog prezimena odmah dali do znanja i da njihov sin neće nositi titulu.

– Mislim da će vojvoda od Edinburgha biti oduševljen njihovim odabirom. Archie je divno ime, ali i činjenica da su mu dali prezime Mountbatten-Windsor… Princ Philip nikad nije smio davati djeci svoje prezime. Mislim da je to divan način iskazivanja časti Harryjevom djedu – rekla je Penny Junor, autorica koja se bavi kraljevskom porodicom.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime