Novogodišnji praznici prožeti su sjajem, veseljem i dobrim druženjem, a ono obično uključuje puno smijeha, ukusnih zalogaja i raznovrsnog pića.

Da bi u zimskim mjesecima smijeh i opuštena atmosfera bili na vrhuncu, često se odlučujemo za istinski specijalitet zime, a to je kuhano vino.

Zbog svojih sastojaka, kuhano vino može imati izuzetno pozitivne učinke na zdravlje, ali svakako treba pripaziti na količinu jer sadrži alkohol i šećer.

Kuhano vino pozitivno utječe na zdravlje srca, ublažava upalne procese u tijelu, pročišćava sinuse, djeluje antioksidativno i detoksikacijski te usporava znakove starenja.

Po ovim karakteristikama možemo reći da je kuhano vino čarobni eliksir koji rješava sve vaše probleme.

U moru recepata, predlažemo dva posebna recepta, prema savjetima vrhunskih kulinarskih stručnjaka Jamieja Olivera i Gordona Ramseya.

Recept Jamie Olivera – kuhano vino s klementinama i limunom

Potrebni sastojci: 2 klementine, 1 limun, 1 limeta, 200 g šećera u prahu, 6 cijelih karanfilića, 1 štapić cimeta, 3 lovorova lista, 1 cijeli muškatni oraščić,
1 mahuna vanilije, 2 zvjezdasta anisa, 2 flaše crnog vina (najbolje Chianti ili neko drugo italijansko crno vino).

Postupak pripreme:

1. Ogulite klementine, limun i limetu uz pomoć gulilice.
2. Stavite šećer u lonac na srednje jaku vatru, dodajte komadiće kore i iscijedite sok klementina.
3. Dodajte karanfiliće, štapić cimeta i listove lovora.
4. Uzmite muškatni oraščić i uz pomoć ribeža ga naribajte u 10 do 12 pokreta.
5. Prepolovite mahunu vanilije po dužini i ubacite je u lonac.
6. Ulijte vino, dovoljno da prekrije šećer. Ostavite ga da se lagano kuha, sve dok se šećer u potpunosti ne rastopi i pustite da prokuha. Kuhajte vino još četiri do pet minuta ili dok ne nastane gusti sirup. Kada je sirup spreman, smanjite vatru.
7. Dodajte anis i preostalo vino te nježno promiješajte. Nakon pet minuta ugasite vatru i poslužite gotovo kuhano vino u staklenim čašama.

Recept Gordona Ramseya – kuhano vino s narandžom i đumbirom

Potrebni sastojci: 750 ml crnog vina, 3 sjemenke kardamoma, 6 do 10 karanfilića, 2 zvjezdasta anisa, 1 štapić cimeta, 1 stabljika limunske trave, 1 narandža, 1 kašika mekanog smeđeg šećera, 1 kašičica ukiseljenog đumbira,
2 kašike đumbirovog sirupa, 1 gaza.

Postupak pripreme:

1. U gazu stavite kardamom, karanfilić, anis i prepolovljeni štapić cimeta.
2. Stabljiku limunske trave malo protrljate i zgnječite kako bi pustila aromu i dodajte ostalim začinima u gazu.
3. Začine čvrsto zavežite i krenite na dalju pripremu.
4. Ogulite narandžu, a plod narežite na pet do šest kriški.
5. Nasjeckajte ukiseljeni đumbir.
6. Ulijte vino u lonac i zagrijavajte ga na laganoj vatri.
7. Dodajte gazu sa začinima, narandžinu koru i narezani plod narandže.
8. Dodajte smeđi šećer, ukiseljeni đumbir i đumbirov sirup.
9. Pustite da vino šrokuha i kuhajte ga još pet minuta.

Najbolji način za posluživanje kuhanog vina je u staklenim šoljicama ili čašama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime