Sočne i hranjive: Pripremite pohovane tikvice

Ono što treba zapamtiti je da su tikvice pune vitamina C te da imaju veoma nizak udio holesterola

Sezona tikvica je napokon otvorena pa smo za vas pripremili recept zahvaljujući kojem ćete polizati prste, a koji će biti osvježavajući u ovim ljetnim danima. Tikvice su sočne, ukusne, hranjive i spremaju se brzo i lako.

Ono što treba zapamtiti je da su tikvice pune vitamina C te da imaju veoma nizak udio holesterola.

Za pohovane tikvice trebat će vam sljedeći sastojci:

3 manje tikvice
3 kašike brašna
2 jaja
so
biber
500 ml pavlake
2 čehna bijelog luka

Način pripreme:

Tikvice dobro operite. Odstranite peteljku. Tikvice izrežite na uzdužne ploške. Posolite ih i pobibirete. U jedan tanjir umutite jaja koja ste prethodno posolili. U drugi tanjir stavite brašno.

Zagrijte ulje. Tikvice uvaljate u brašno, a potom u jaja pa ispržite jednu turu. Poredajte tikvice u malu tepsiju. U posudu stavite pavlaku i sitno isjeckan bijeli luk. Posolite i dodajte malo vode.

Nakon što ste poredali tikvice, premažite ih pavlakom. Ponovite postupak četiri puta. Tikvice možete servirati i hladne, a u frižideru mogu stajati do tri dana.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime