Spadate u grupu onih koji su skloni prehladi i gripi? Ako je vaš odgovor potvrdan, evo nekoliko saavjeta koji će vam pomoći da se odbranite od sezonskih oboljenja.

DORUČKUJTE JOGURT

Proizvodi poput jogurta sadrže dobre bakterije koje obnavljaju rad metabolizma, ali su i dobar izvor proteina te vitamina i minerala. Osim proteina i kalcija, sadrži i žive bakterijske kulture. Ukoliko odaberete one s probioticima, možete potpomoći probavnu i imunološku funkciju organizma.

PERITE RUKE, NE DIRAJTE LJUDE

Virusne respiratorne infekcije prenose se kapljičnim putem, ali i preko ruku. Stoga je redovno pranje ruku prva linija odbrane. Uz nužnu osnovnu higijenu, perite ruke nakon svakog boravka van kuće/posla.

NE TRAŽITE ANTIBIOTIKE

Prehlada i gripa su virusne infekcije za koje nema specifičnog lijeka nego je potrebno mirovanje, uzimanje dovoljno tekućine te uzimanje sredstava za sniženje temperature i ublažavanje bolova. Dakle, ne liječe se antibioticima. Njih će propisati ljekar samo ako dođe do tzv. sekundarne bakterijske infekcije, poput upale grla, sinusa, uha, pluća…

VODA

Za zdravlje krvi i tkiva potrebni su nam svi sastojci vode, uključujući elektrolite i mineralne soli (natrij, kalij, kalcij, magnezij, hlor, bikarbonat, fosfat, sulfat…). Od velike je važnosti tokom hladnijih dana konzumirati dovoljne količine tekućine kako bi ojačali imunitet i održali kožu zdravom.

OTVORITE PROZOR

Ako provodite dane u zatvorenom uredu među ljudima, velike su šanse da ćete nešto “pokupiti.” U ovom slučaju jedini način prevencije je prozračni prostor. Sjetite ga se otvoriti nekoliko puta na dan.

OKRENITE GLAVU KADA NEKO KIŠE

Naravno, ne volite biti nepristojni, ali izbjegavanje zaražene osobe važna je stavka.

NE DODIRUJTE USNE

Ako ne dodirujete lice često rukama na dobrom ste putu i tako ćete najlakše izbjeći zaraze. Ruke su glavni krivac za “ulazak” klica i bakterija u tijelo. No, to je lakše reći nego učiniti jer prosječna osoba u sat vremena rukama dotakne lice tri puta. Zato ruke perite često.

SPAVAJTE DOVOLJNO

Neke studije su pokazale kako osobe koje spavaju najmanje sedam sati imaju tri puta manje šanse da će se razboljeti.

ISPIRAJTE NOS

Tokom sezone prehlada svakodnevnoj rutini dodajte ispiranje nosa. Možete koristiti razne otopine s morskom vodom kako biste očistili neželjene čestice dok se još nisu ukorijenile u tijelu.

OVLAŽIVAČ ZRAKA

Suhi zrak može uzrokovati suho grlo i čudan kašalj koji se može pogoršati. Uz to studije pokazuju da virusi lakše preživljavaju ako je u prostoriji zrak suh. Držite u svim prostorijama visoku relativnu vlažnost zraka – 70 posto vlage ili više.

KORISTITE ZAČINE

Kurkuma, đumbir i biber djeluju antimikrobno, protivupalno i potiču čišćenje organizma od bakterija, virusa i toksina. Osim toga, svi sastojci sadrže bioaktivne komponente koje štite organizam i podižu imunitet.

KORISTITE ETERIČNA ULJA

U najbolja eterična ulja s analgetskim i protivupalnim svojstvima su kamilica, slatki mažuran, lavanda, eukaliptus, paprena metvica, ruzmarin i timijan.

GRGLJAJTE VODU

Prokuhana voda s bosiljkom može se piti kako bi se umirilo bolno, upaljeno grlo, a vodicu također možete koristiti za grgljanje. Grgljati možete i samu slanu vodu kako bi očistili grlo.

ZAGRIJTE PILEĆU SUPU

Šta može zagrijati organizam bolje od domaće pileće supe? Ona će otvoriti disajne putove te ima svojstva koja usporavaju kretanje bijelih krvnih ćelija koje se bore protiv infekcija – što se sporije kreću to više vremena provode na području gdje su najpotrebniji.

JEDITE MED

Med je pravo tekuće zlato koji štiti organizam od upala i infekcija. Poijedite jednu kašiku meda u danu.

JEDITE SLADOLED

Zimi je češća pojava prehlada i gripe koje su nerijetko popraćene grloboljom ili povišenom temperaturom. U takvim situacijama lijek možete pronaći upravo u sladoledu. Naime, potpuni je mit ona da sladoled izaziva grlobolju, budući da on upravo zbog svoje hladnoće može umanjiti simptome grlobolje kao što su osjećaj žarenja u i upaljenost.

PROVJERITE VRAT

Ako se ne osjećate dobro, postoji pravilo “provjera vrata” kako bi lakše otkrili šta vam je. Ako vas boli sve iznad vrata (nos, glavobolja, grlo), vjerovatno ste zaradili prehladu. Ako imate temperaturu, boli vas tijelo ili pluća, vjerovatno se radi o gripi.

NE DIJELITE

U sezoni virusa i infekcija, ne dijelite sa saradnicima ili prijateljima čaše, ručnike, pribor za jelo i poljupce…

JEDITE

Bolest može ubiti apetit, ali istraživanja pokazuju kako nije pametna ideja hodati okolo praznog želuca. Hrana daje energiju koja je potrebna organizmu za borbu protiv negativnih vanjskih utjecaja koja je potrebna i kada je organizam već zaražen.

Komentari