Sezona pečenih kestena je počela, a kako bi bili savršeni za jelo, plodovi moraju biti veći i imati sjajnu koru na kojoj nema rupica. Također, trebali bi biti suhi i teški.

Sljedeći korak do savršenog zalogaja je pobrinuti se da su savršeno skuhani ili pečeni.

Kako biste ih pripremili tako da budu ukusni, evo nekoliko savjeta:

Štednjak

Ako se odlučite za pečenje na štednjaku, tada bi bilo dobro da nabavite tavu sa rupicama, ali ako je nemate, poslužit će i klasična. Najprije kestenu zarežite koru u obliku križa, a nakon stavljanja u tavu pokrijte ih i povremeno protresite. Kora će se rastvoriti, a kestenje će dobiti boju.

Rerna

Kod pripreme u rerni kestene prerežite, a potom ih potopite vodom. Rerna neka bude zagrijana na najjače, a bilo bi savršeno da imate pleh sa rupicama. Gotovi su, zavisno od veličine, za otprilike 10 do 20 minuta.

Želite li da se kesteni nakon pečenja lakše i brže gule, stavite ih dok su još vrući u vlažnu salvetu i ostavite da stoje nekoliko minuta.

Kuhanje u loncu

Ako se odlučite za kuhanje u loncu tada plodove stavite u hladnu, malo posoljenu vodu. Sitniji kesten se kuha oko pola sata, a krupniji do sat.

Mikrovalna peć

Pečenje u mikrovalnoj peći vrlo je jednostavno. Kestene prerežite na uobičajen način i stavite ih u mikrovalnu peć na maksimalnu temperaturu do minutu. Čut će se kako počinju da cvrče, nakon čega su spremni za jelo.

Kuhanje u mikrovalnoj peći je gotovo za pet minuta. Kestene morate da prerežete, stavite u posudu s vodom, prekrijete papirnom salvetom i stavite u mikrovalnu peć na otprilike pet minuta, zavisno od toga koliko su veliki.

Roštilj

Pečenje na roštilju najbolji je način, jer su kesteni tako najukusniji. Rasijecite ih kao da ih pripremate u rerni, pa ih poslažite na aluminijsku foliju na kojoj ste najprije napravili rupice. To stavite na rešetku roštilja i pecite dok se ne rastvore i dobiju lijepu boju.

Kako brzo ukloniti koru

Ukoliko sirovi kesten trebaten za pripremu nekog jela, a želite da se riješite kore, tada je najbolji način za to – mikrovalna peć. Plodove prerežite kao kod pečenja u rerni, isperite vodom da bi dobili dodatnu vlagu i stavite ih u mikrovalnu peć na minutu.

Komentari