Vjerovatno ste barem nekoliko puta zamislili sljedeći scenarij: otvorite svoj ormar i unutra sve izgleda savršeno i lijepo poslagano. Ormar je ispunjen vašom omiljenom odjećom i vi stvarno možete da vidite koje to sve džempere i majice možete uklopiti u modnu kombinaciju za taj dan.

Iako ovo možda nekima zvuči kao naučna fantastika, scenario može vrlo lako postati realnost ako ste spremni da pratite sljedećih nekoliko trikova koji će vam pomoći u organizaciji garderobera:

Testirajte koju odjeću nosite često, a koju ne

Znate li koje komade odjeće stvarno često nosite, a koji samo nepotrebno zauzimaju prostor u ormaru? Vjerovatno ste dok ovo čitate pomislili da znate koji su to vaši standardni komadi odjeće, ali dok pregledate odjeću koja visi sa vješalica možda ćete se zapitati kada ste neki od tih komada posljednji put nosili. Ako želite pratiti koju odjeću nosite često, a koju ne, uradite test sa obrnutim vješalicama: namjestite kukice od vješalica tako da su okrenute prema pozadini ormara. Nakon što pronosate bilo koji komad odjeće, vratite kukicu u normalan položaj. Nakon tri ili šest mjeseci provjerite u kakvom su položaju vješalice i znat ćete sa sigurnošću koji vam komadi odjeće samo nepotrebno zauzimaju mjesto u ormaru.

Zapitajte se “Da li me oblačenje ovog komada odjeće čini sretnom”

Marie Kondo, Japanka koja je u svijetu poznata u pomaganju ljudima u smanjenju nereda u kući, razvila je jedinstven sistem organizacije stvari. Ne trebamo zadržavati stari koje nam ne donose sreću. To možda zvuči neobično, ali ništa vas ne košta da isprobate ovakvu filozofiju dok pregledate odjeću koju trenutno imate. Ako je odgovor na pitanje ne i ako nemate neke pozitivne emocije dok gledate u određeni komad odjeće, vjerovatno je vrijeme da se od njega oprostite.

Pokušajte prodati ili donirajte odjeću

Ako vama odjeća ne treba, sigurno postoji neko kome bi ona mogla dobrodoći. Možete je pokloniti, pokušati prodati preko Interneta ili donirati u humanitarne svrhe i tako učiniti dobru stvar.

Organizujte odjeću po bojama

Ovo je jedan od najčešćih savjeta profesionalaca za organizaciju ormara i to sa dobrim razlogom. Postoji mnogo prednosti slaganja odjeće po metodi iste boje. Kao prvo, tako smanjujete šanse da ćete kupiti duplicate, a kao drugo vaš omar će uvijek izgledati savršeno uredno i efektno organizovano.

Izvadite sve iz ormara

Ako ste stvarno ozbiljni u svojoj namjeri da efikasnije organizujete ormar vrijedno je da investirate energije u taj projekt i uklonite sve stvari iz ormara. To se može učiniti kao gubitak vremena, ali kada sve stvari izvadite i stavite na jedno mjesto mnogo brže ćete moći izdvojiti favorite koje najčešće nosite i koje nećete bacati.

Stavite sve u kutije

Znamo da nije jednostavno oprostiti se od omiljenih komada odjeće tako da je sasvim u redu da pravite male korake prilikom procesa reorganizacije. Napravite detaljno čišćenje i podijelite kutije po kategorijama (za bacanje, za čuvanje) i odvojite jednu kutiju za “možda” kategoriju.

Komentari