Savjeti poznate dizajnerice enterijera: Kako urediti dom za predstojeće novogodišnje praznike

Svi se vesele nadolazećim praznicima, a Mirjana Mikulec otkrila je nekoliko aktuelnih trendova kada je riječ o stvaranju svečanog ugođaja u domu

Ukrašavanje doma za predstojeće novogodišnje praznike uistinu daje mašti na volji, no ako nemate još nikakvih konkretnih ideja ili vam nedostaje inspiracije, možda vam budu od pomoći ovi korisni savjeti.

Mirjana Mikulec

Svi se vesele nadolazećim praznicima, a poznata Mirjana Mikulec otkrila je nekoliko aktuelnih trendova kada je riječ o stvaranju svečanog ugođaja u domu.

Ružičasti tonovi

Ovaj trend već se lani počeo probijati i osvajati Pinterest i Instagram, a ove godine, čini se, u punom je zamahu. Ružičaste nijanse nikada prije nisu bile one koje povezujemo s najsvečanijim periodom u godini, ali pokazalo se – sasvim neopravdano.

– Ovaj trend možemo vjerovatno zahvaliti još uvijek popularnoj millennial pink boji koja posljednjih godina uživa nevjerovatnu popularnost – ističe Mirjana Miikulec te dodaje da ova boja u prazničnom ruhu izgleda itekako dobro.

– Roze kao boja za praznični dekor izgleda odlično jer ne zagušuje prostor, sjajno se slaže sa srebrenom ili zlatnom, ali i drugim metalic „finišima“. Protivno uvriježenom mišljenju, nije nimalo ženskasta i zaista može djelovati vrlo sofisticirano – savjetuje ona.

Klasika uvijek pali

Vječna kombinacija srebrenih ili zlatnih nijansi zajedno s prigušenim lampicama, efektom mraza ili leda te malo crvenih detalja nikada neće razočarati, a naročito dobro izgledaju u prostorima koji imaju šaroliku paletu boja.

– Imate li neutralni enterijer, u kojem prevladavaju nijanse sive, bež ili bijele, ovakva će kombinacija dekoracija izgledati odlično. Slobodno je možete obogatiti i bojama poput plave, zelene i crvene, ali želite li zadržati jednostavnost i eleganciju, svakako se držite samo boja plemenitih metala – savjetuje M. Mikulec.

Plave i zelene nijanse

Želite li ove godine u svom domu stvoriti efekt zimzelenih šuma ili pak ledenog prekrivača, dizajnerica savjetuje da se poigrate hladnim nijansama. Zelena i plava odlično će dočarati ledenu bajku i izgledati vrlo elegantno. Za bolji dojam, ove boje oplemenite srebrenim akcentima koji će asocirati na led i neće odudarati od hladnog tona kojim odišu zelena i plava.

Snježni pokrivač kao inspiracija

Vječna bijela, u kombinaciji sa zlatnom ili srebrnom, ovisno o vašem ukusu, također je provjeren klasik s kojim je teško pogriješiti. Bijela će odlično dočarati dojam snježnog pokrivača, a savršeno će izgledati imate li u enterijerima već definiranu i izraženu paletu jarkih boja.

– U prostorima s jakim bojama idelano je odabrati bijelu koja prostor neće učiniti napadnim ili pretjeranim, a ipak će vam osigurati željeni praznični duh – savjetuje Mirjana Mikulec.

Komentari