Za njoke: 500 g brašnjavog krompira, sitna so, 2 jaja srednje veličine, 200 g običnog brašna, i još malo za posipanje, palenta, za posipanje.

Pesto: 50 g svježeg bosiljka, otkinuti listiće, 2 česna bijelog luka oguliti i izgnječiti, 50 g borovih sjemenki, 50 g svježe nairendanog parmezana ili pekorino sira, 8 kašika ekstradjevičanskog maslinovog ulja, i još malo za skladištenje (po želji), sitna so i svježe samljeveni crni biber.

Postupak pripreme:

Staviti veliku posudu sa vodom na jaku vatru da prokuha. Dodajte neoguljeni krompir i kuhajte ga dok ne omekša – to može da traje od 30 minuta do sata, u zavisnosti od veličine krompira.

Gotovi su kada se lako skidaju sa oštrice noža.

Važno je da se krompir kuha zajedno sa korom jer to sprečava da višak vode uđe u njega.

Ocijediti krompir i oguliti ga dok je još vruć – držati ga pomoću kuhinjske krpe.

Izgnječiti krompir dok je još vruć. Pire treba da bude gladak koliko god je to moguće. Začiniti prstohvatom soli i ostaviti da se hladi 10 minuta.

U pire dodati jaje i 150 g brašna, pa miješati dok se ne oformi rastegljivo tijesto. Ako je previše mekano, dodati još malo brašna, a ako je previše tvrdo, dodati još jedno jaje.

Probati i po potrebi dodati još soli.

Radnu površinu posuti brašnom. Uzeti šaku tijesta i od njega napraviti dug, užu kobasicu. Nožem isjeći tijesto na male, jednake kvadrate široke otprilike jedan centimetar.

Staviti gotove njoke na tacnu posutu palentom. Paziti da tacna ne bude pretrpana i da se njoke ne dodiruju jer će se slijepiti.

(Njoke u ovoj fazi mogu da se zamrznu i da se smrznute spakuju u kese da bi zauzimale manje prostora.)

Staviti veliku šerpu sa slanom vodom da prokuha za kuhanje njoka.

U međuvremenu pripremiti pesto: staviti bijeli luk, borove sjemenke, parmezan i ulje u blender i miksati dok smjesa ne postane glatka. Začiniti solju i biberom po ukusu.

Pažljivo spustiti njoke u kipuću vodu i kuhati ih otprilike dvije minute, dok ne počnu da plutaju po površini – kad plutaju, znači da su kuhane.

Rupičastom ili rešetkastom kašikom prebaciti njoke u posudu za serviranje.

Umiješati pesto i servirati.

Komentari