Revolucija u medicini: Pametni telefoni broje kalorije i otkucaje srca

Mobiteli i tableti mogu postati učinkovite dijagnostičke sprave ako se izmijeni upotreba njihovih senzora. Tako bi mobiteli mogli mjeriti kapacitet pluća i dijagnosticirati astmu ili bronhopneumoniju

Kamera, flash, mikrofon, GPS, pametnih telefona sve su učinkovitiji FOTO: ILUSTRACIJA

Pametni telefoni donose revoluciju u dijagnosticiranju i liječenju hroničnih bolesti zahvaljujući aplikacijama u medicinske svrhe, rečeno je na godišnjoj naučnoj konferenciji u Bostonu.

– Kamera, flash, mikrofon, GPS, pametnih telefona sve su učinkovitiji, objasnio je na skupu Shwetak Patel, profesor informatike i inžinjerstva univerziteta Washington u Seattleu.

Pametni telefoni već mogu brojati korake, izračunati potrošene kalorije i mjeriti srčani ritam, rečeno je na konferenciji Američke organizacije za unapređenje nauke (American Association for the Advancement of Science).

No mobiteli i tableti mogu postati učinkovite dijagnostičke sprave ako se izmijeni upotreba njihovih senzora. Tako bi mobiteli mogli mjeriti kapacitet pluća i dijagnosticirati astmu ili bronhopneumoniju, kazao je profesor Patel.

Također je moguće poslužiti se kamerom i flashom za mjerenje, na prstu i uz odgovarajuću aplikaciju, hemoglobina u krvi i dijagnosticirati anemiju.

Za te aplikacije već su zatražene autorizacije pri Američkoj agenciji za hranu i lijekove (FDA), rečeno je.

Senzor za pokret u pametnim telefonima može se koristiti za otkrivanje osteoporoze, smanjenja gustoće kostiju koja se za sada dijagnosticira skenerom. Dovoljno je držati mobitel u ruci i ukucati zaporku kako bi se stvorili valovi koje detektira senzor pokreta u kameri. Smanjenje gustoće kostiju otkriva se promjenom frekvencije valova.

– Moguće je također stvoriti oruđe za dijagnostiku i screening, što prije nije bilo moguće, a što donosi revoluciju u dijagnostiku, liječenje i upravljanje hroničnim bolestima – kaže Patel.

Izuzetan učinak pametni telefoni mogli bi postići u zemljama u razvoju kojima nedostaje dijagnostičkih odjela.

U razvijenim zemljama individualizirani medicinski instrumenti mijenjaju odnos između pacijenta i ljekara pružajući bolesnicima mogućnost da često sami dobiju medicinske podatke za koje su ranije morali poći u ordinaciju.

Prijenosni telefoni već pomažu oboljelima od šećerne bolesti i raka da bolje nadziru svoju bolest, kaže Elizabeth Mynatt, profesorica interaktivne informatike na Institutu za tehnologiju u Georgiji.

Naučnici su već opskrbili tabletima žene iz skromnijih sredina koje su se liječile od raka dojke kako bi one u realnom vremenu dobile sve informacije za dijagnostiku, tretman i nuspojave.

Aplikacija je učinkovita i za pacijente koji nemaju novca da plate put do ljekara.

Sve je više naučnika i ljekara na univerzitetu Johns Hopkins koji u pametnim telefonima vide sredstvo za prikupljanje velikih količina medicinskih podataka dovoljnih za provedbu kliničkih ispitivanja.

Sadašnja klinička ispitivanja koštaju najmanje 12 miliona dolara. Pomoću smartphonea moguće je izvesti mnogo učinkovitija mikroispitivanja u realnom vremenu, čiji će podaci biti bliži stvarnosti, a cijena daleko manja.

Komentari