Potrebni sastojci: 4 breskve, 150 g smeđeg šećera, 1-2 grančice ruzmarina, 1-2 grančice majčine dušice, 30 g maslaca, morska krupna so po ukusu.

Slani karamel umak: 200 g šećera, 120 g slatkog vrhnja sa 35 posto masnoće, 40 g maslaca, 1 kašičica vanilija ekstrakta, krupna so po ukusu.

Postupak pripreme:

U blenderu pomiješajte šećer sa ruzmarinom i majčinom dušicom, oko 30 sekundi.

Zagrijte rernu na 200 stupeni. Prepolovite breskve. Istopite maslac u teškoj tavi na srednjoj temperaturi. Isječenu stranu breskve pospite s malo šećerne smjese. Poredajte breskve u tavu tako da im isječena strana bude na dnu. Kuhajte tako bez premještanja oko četiri, pet minuta, sve dok se breskve blago ne karameliziraju. Dodajte još malo šećera.

Breskve će pustiti malo soka, koji će se zgusnuti kada ih prebacite u rernu.

Okrenite breskve na drugu stranu, pospite ih šećerom sa začinima i sa malo soli, pa prebacite tavu u rernu. Pecite oko 10 minuta dok ne postanu mekše.

Za umak od karamele napravite karamel od šećera. Kuhajte dok istopljeni šećer ne dobije lijepu bakarnu boju. Dodajte prvo maslac i miješajte dok se ne rastopi, a zatim nekoliko puta lagano dodajte vrhnje. Oslobodit će se velika količina pare, pa budite pažljivi. Sve vrijeme dok dodajete maslac i vrhnje, miješajte kako ne bi došlo do razdvajanja smjese.

Sklonite karamel s ringle i završite umak time što ćete dodati vaniliju i krupnu so po ukusu.

Servirajte breskve na tanjir, prelijte ih slanim umakom od karamele i dodajte kuglu sladoleda ako želite.

Komentari