Na pitanje, koliko je normalno da parovi u normalnoj vezi, imaju seks, tokom primjera radi, jedne sedmice, psihoterapeutkinja Rachel Sussman, kaže da tu nema pravilnog odgovora i da on zavidi od para do para.

– Problem s “normalnim seksualnim životom” je to da u raznim istraživanjima nema pravih, istinitih podataka, jer ljudi lažu. Normalna količina seksa jednom bračnom paru može biti par puta sedmično, a drugom jednom sedmično, jednom mjesečno, ili čak jednom u nekoliko mjeseci – objašnjava Sussman za Business Insider.

Ona kaže da normalni seksualni život zavisi i o porivu za seks, odnosno koliki je libido muža i žene.

– Brak može biti sretan i pun ljubavi čak i ako je seks rijedak, zato što su partneri kompatibilni. I ako to njima odgovara, zašto bi seks jednom mjesečno ili jednom sedmično bio problem – kaže Rachel.

Dodala je da o količini seksa svaki par za sebe treba odlučiti. Parovi trebaju imati toliko seksualnih odnosa koliko im odgovara.

– Kod parova u kojima je jedan partner nezadovoljan količinom seksa u vezi, a muž ili žena ne odgovaraju na njihove potrebe, možda je problem u tome što se ta tema nije digla ili prenijela partneru na pravi način. Tako da ono što se treba napraviti je započeti razgovor o seksu, ali ne odmah nakon seksa i nikako u spavaćoj sobi – savjetuje psihoterapeutkinja.

Sussman napominje da je važno izabrati pravi trenutak kad oba partnera imaju vremena za razgovor i ne započeti razgovor napadom već pozitivnim izjavama poput – “I dalje me jako privlačiš…” ili “Volim te…” i onda nastaviti s onim što vam smeta ili što biste promijenili.

– Važno je jasno kazati kako se osjećate i tražiti od partnera da ispriča svoje viđenje situacije. Treba pitati, jasno i otvoreno, jer možda partneru odgovara količina i vrsta seksa koju sad s vama ima. Mislim da će puno češće partner pozitivno odgovoriti, odnosno da bi htio više seksa – kazala je Sussman.

Komentari