Psiholozi ističu: Ovako odmažete svojoj djeci

Da li se postavljate pogrešno ili ispravno prema mališanu najbolje ćete saznati ako pročitate deset stvari stručnjaka koje rade roditelji, a koje uče djecu da se na pogrešan način ,,izvuku“ i dobiju svoje

Mnogi roditelji u popuštanju nemaju granica, a to im se kasnije vraća kao bumerang FOTO: ILUSTRACIJA

Svi roditelji slabi su na svoju djecu. Međutim, mnogi u popuštanju nemaju granica, a to im se kasnije vraća kao bumerang.

Da li se postavljate pogrešno ili ispravno prema mališanu najbolje ćete saznati ako pročitate deset stvari psihologa koje rade roditelji, a koje uče djecu da se na pogrešan način ,,izvuku“ i dobiju svoje.

Kuhate ,,na dugme“ Nije čudno kada poželite plakati jer je vaše dijete demonstrativno prosulo tanjir skuhanog povrća. Međutim, ne dolazi u obzir da kuhate ponovo. Lagani rezervni obrok će poslužiti.

Oblačite ih kada su već dovoljno stari Već oko četvrte godine, djeca su sposobna da se sama obuku i operu zube, naravno uz nadzor.

Nudite usluge kućne pomoćnice Ohrabrite i ojačajte najmlađe tako što ćete ih učiti da rade jednostavne stvari poput namiještanja kreveta svakog jutra i sređivanja sobe nakon Lego tajfuna. Steći će osnovne vještine snalaženja i jačat će radnu etiku.

Previše im pomažete oko domaće zadaće Napravite korak unazad. Jednom kada dijete krene u više razrede osnovne škole, roditeljska pomoć će rezultirati lošijim ocjenama na duže staze.

Izigravate posrednika u njihovim prijateljstvima Najbolja drugarica vaše kćerke izaziva pometnju u parku? Možda se ipak ne morate miješati. Rješavanje sopstvenih konflikata može u velikoj mjeri utjecati (pozitivno) na samopouzdanje vašeg djeteta. Umiješajte se samo ukoliko vas pita za pomoć ili ako situacija postane ozbiljna.

Izbezumite se kad padnu Ne želite poništiti osjećanja djeteta tako što ćete reći ,,Nije ti ništa!“ nakon što padne licem na zemlju. Djeca zapravo gledaju naše reakcije da vide kako bi oni trebali reagirati nakon malih nezgoda. Panika? Nije idealna. Probajte sa ,,Ups! To mora da je boljelo.“ Empatija uvijek pobjeđuje.

Popuštate njihovim napadima Ah, ti histerični napadi u javnosti. Najbolje pregovaračko oružje u historiji čovječanstva. Roditelji će ići do krajnjih granica da ih izbjegnu, a djeca to instinktivno znaju. Sljedeći put kad bude vrištala ili vrištao za igračkom, riješite tu situaciju u mirnom uglu ili u vašem automobilu, prije nego što dolijete ulje na vatru uzajamnom paljbom. Ponavljanja će biti prorijeđena.

Nagrađujete ih previše Naravno da je primamljivo da ,,obilježite“ neki poduhvat novom igračkom. Međutim, proslaviti njihov uspjeh istinskim, konkretnim frazama poput: ,,Uspješno si završila kurs plivanja! Vidjela sam kako si predano uvježbavala svoj kraul” možemo više doprinijeti izgradnji njihovog karaktera.

Stalno se motate oko djeteta Ok, naravno da bismo stalno morali da se motamo oko bebe. Međutim, kako naše dijete ulazi u ,,stariju“ fazu, ohrabriti 15 minuta samostalne igre je… pa, ohrabrujuće. Koristi? Kreativnost, kritičko razmišljanje i (opet ta riječ) samopouzdanje.

Niste dovoljno odlučni Ne znači ne. ,,Vjerovatno ne, ali možda, vidjet ćemo“ ne dolazi u obzir. Djeca se osjećaju sigurnim kad jasno postavite granice – sa dovoljno ponavljanja bit će manje vjerovatno da će te granice i testirati. Ukoliko ste riješili da ukinete grickalice prije večere, istrajte u tome. Onda će pojesti povrće koje su prosuli na početku teksta.

Komentari