Vrijeme je godišnjih odmora, a svi oni koji prvi put na putovanje kreću sa bebom brinu da li su sve ponijeli, hoće li dijete biti zdravo, šta ako dobije temperaturu ili osip…

Dobre pripreme oduvijek su bile temelj svakog uspjeha, pa evo pet savjeta koji će vam dobrodoći:

Usporite malo, barem nakratko

Kad čovjek putuje sam ili u društvu prijatelja, lako se zanese. Ko od nas nije bio na nekom spontanom godišnjem odmoru na kojem idete gdje vas voda nosi. Stanete jedan dan ovdje, prenoćite dvije noći ondje. Zavede vas ova plaža ili onaj proplanak, pa nakratko skrenete s putanja.

Jasno, izvedivo je to i s bebom na prsima, ali je ipak mnogo teže. Iskusni roditelji kažu da je mnogo jednostavnije usredotočiti se na jedno mjesto. Lako se onda iz baze organizira kratki izlet u bližu ili dalju okolinu. Avanturističkom tipu putovanja, ako vam je upravo on draži, vratit ćete se ponovo za koju godinu, kad i vaše dijete malo naraste.

Pitanje prijevoznog sredstva

Ako ste se odlučili za daleko putovanje, onda ćete svoju bebu počastiti njenim prvim avionskim letom. Dobra je vijest to da su putovanja s bebama mnogo jeftinija od putovanja sa starijom djecom jer većina avioprijevoznika još uvijek ne naplaćuje karte za njih. Loša je vijest da ćete, ako vaš let bude popunjen do zadnjeg mjesta, svoje dijete držati na rukama.
Većina će prije ipak odabrati neko bliže odredište i na put umjesto avionom poći automobilom. U tom će vam slučaju trebati kvalitetna autosjedalica, kolica, nosiljka i klokanica.

Apartman ili hotel

Vječno pitanje – odabrati komfor hotelskog smještaja s nekoliko zvjezdica ili se ipak odlučiti za privatnost vlastita četiri zida? Stvar ličnog ukusa.

Imajte ipak na umu da su šanse da će hoteli u svojoj ponudi vjerovatno imati više stvari koje bi vam mogle zatrebati u svakodnevnom životu kad putujete s djecom. Krevetić, recimo.

S druge strane, većina ozbiljnih iznajmljivača danas pažljivo osluškuje potrebe svojih gostiju, pa će na raspolaganju zasigurno imati neko priručno rješenje. Ako se to ne dogodi, lagani prenosivi krevetići su lako dostupni i funkcionalno dizajnirani, tako da ne bi trebali zauzeti previše prostora u vašem prekrcatom prtljažniku.

Ne brinite previše oko rasporeda za spavanje

Svako je dijete drugačije. Jedno im je ipak svima zajedničko – sva djeca trebaju svoj dnevni odmor. Većina mladih roditelja koji su s bebama proputovali svijet tvrdi kako strogi planovi za popodnevni spavanac nisu nužni. Vaša će beba zaspati kad bude umorna. Ne bi trebalo biti nikakvih problema sve dok pri ruci držite spremnu nosilicu ili kolica.

Ostanite pozitivni i tu činjenicu okrenite u svoju korist. Popijte kafu ili pojedite ručak dok vaše dijete sretno spava u svojim kolicima korak do vas.

Korisno je znati…

Ako putujete u daleke krajeve, imajte na umu to da će putne isprave, kao što su putovnica i viza, trebati i vašem djetetu jednako kao što trebaju vama.
Od prtljage nosite samo ono neophodno, a što ne možete kupiti na svom odredištu.

Komentari