Nakon 45. godine života koža počinje stariti. Stoga se u ovoj dobi preporučuje pojačanje kvalitetne njege kako bi se nadoknadilo ono što priroda ubrzano oduzima.

Glavni problem, nakon što pređete 45., su smanjena sinteza hijaluronske kiseline, elastina i kolagena u samoj koži zbog čega ona gubi tonus, mreška se i bora. Evidentan je i pad tonusa mišića zbog čega ona počinje da visi i isteže se, stvaraju se bore i nabori, gubi elastičnost i čvrstina.

Zašto baš uzimamo 45. godinu kao upozoravajuću? Zato što menopauza najčešće počinje oko 45. do 55. godine, a u nekim slučajevima i ranije. Tada se javlja hormonska neravnoteža (kako kod žena tako i kod muškaraca) koja nastaje kao posljedica smanjenog stvaranja spolnih hormona usljed početka atrofije reproduktivnog sistema.

Koža sve više postaje dehidrirana, suha, naborana i neelastična, a rezultat toga je gubitak čvrstoće i pad volumena.

Dolazi do pojave pigmentacijskih fleka, naročito na dijelovima kože koji su stalno izloženi djelovanju sunčeve svjetlosti, a to su istovremeno i najvidljviji dijelovi – lice i nadlanice.

Hormonalne promjene uzrokuju otečenost kože lica, kako kod muškaraca tako i kod žena. Otečenost lica i vrećasti podočnjaci daju ružan izgled i još više pojačavaju utisak starosti.
Otečenost nastaje kao posljedica oslabljene cirkulacije, slabe drenaže limfe i pada tonusa mišića. Kod žena se u tom periodu pojavljuje pojačana dlakovost na licu, naročito u predjelu nausnica i brade.

Pored hormona, vrlo važni, ako ne i najvažinij faktori u procesu starenja kože, su geni. Ipak, dobro je znati da se i nepogodni geni, uz kvalitetnu njegu, mogu pobijediti.

Ono što treba naglasiti je to da spolni hormoni imaju veoma veliki utjecaj na kožu, kako kod žena, tako i muškaraca, a rad spolnih žlijezda također je pod kontrolom gena.

Zbog svega nabrojanog, posebnu pažnju treba posvetiti njezi kože. U slučaju da imate suhu kožu, to ćete spriječiti unošenjem dovoljne količine tečnosti te adekvatnim hidratantnim kremama. Važno je da kreme, bilo da su dnevne ili noćne, sadrže hijaluronsku kiselinu.

Današnja medicina na svu sreću ima aparate koji podmlađuju kožu, odstranjuju pigmentacije te stare rožnate ćelije, pa bore postaju pliće.

Aparati omogućavaju unos hijaluronske kiseline, elastina i kolagena u dublje slojeve kože, pa ona poprima mladalački izgled – postaje čvrća, zategnuta i dobija baršunasti izgled.

U procesu njege pomoći će i aparat za jačanje tonusa mišića, kako lica, tako i ostalih dijelova tijela, a tu je i aparat za odstranjivanje neželjene dlakavosti.

Sve navedene procedure su bezbolne, ne uzrokuju crvenilo na liječenoj koži, pa osoba, nakon tretmana, može odmah nastaviti sa daljim dnevnim aktivnostima.

Rezultati ovakvog načina liječenja su izvanredni. Ne samo da se zaustavlja proces starenja, nego se koža i podmlađuje.

Piše prof. dr. Naima Arslanagić, specijalist dermatovenerolog i alergolog

Komentari