Tokom ljetnih mjeseci, naročito u vrijeme godišnjeg odmora, koža je prekomjerno izložena suncu. Posljedice pretjeranog izlaganja štetnim UV zracima naročito su vidljive nakon povratka s mora, jer sunčanje i morska so, isušili su kožu, pa joj je potrebno vratiti neophodnu vlažnost, nahraniti je, obezbijediti mekoću i zaštititi od perutanja.

Prema riječima prof. dr. Irdine Drljević, specijaliste dermatovenerologa i dermatoonkologa, nakon dana bezbrižnog sunčanja i kupanja, uz uobičajnu, priuštite svojoj koži dodatnu njegu.

– Zavisno od tipa kože, ali i od toga da li je primjera radi, sklona atopiji ili se radi o prirodno netolerantnoj i fragilnoj koži, preporuka je kupiti obnavljajući balzam i kremu koja će umiriti iritiranu površinu. Također, preporučuje se upotreba uljanih kupki koje će obnoviti narušene lipidne barijere – preporučuje Drljević.

Naša sagovornica preporučuje da se u vrijeme povratka s mora kupate manje toplom vodom kako se koža ne bi dodatno isušila i gubila prijeko potrebnu vlagu.

– Što se tiče marke preparata za higijenu i njegu najbolje je potražiti savjet dermatologa. Većina nas se obično vodi onim: “Skuplje je kvalitetnije”, ali to nije uvijek baš tako. I jeftiniji proizvodi, ako se pravilno izaberu prema tipu kože, mogu dati sjajne rezultate – ističe Drljević i dodaje da je za obnavljanje kože važno voditi računa i o prehrani koja bi trebala biti obogaćena voćem i povrćem koje sadrži vitamine A, C, D i E.

Postupak njege nakon povratka s mora:

PILING

Piling će omogućiti regeneraciju površinskog sloja kože i poboljšati prokrvljenost. Za lice koristite piling koji sadrži manje granulice.

HIDRATACIJA

Koži ćete osigurati vlažnost tretmanima dubinske hidratacije. Osim toga, na lice svakodnevno nanosite hidratantnu kremu koja je prilagođena tipu kože. Kreme za hidrataciju možete dopuniti maskom, gelom, koji sadrže termalnu ili morsku vodu, esencijalna ulja i pantenol koji će smiriti opečene dijelove kože. Serum se preporučuje kako biste poboljšali učinak hidratantne kreme, a u prodaji ćete naći i emulzije i losione kojima je cilj navlažiti kožu. Odlični su i kremasti fluidi.

VRATITE VLAŽNOST

U vraćanju vlažnosti kože korisni će biti i kozmetički tretmani za lice i tijelo u kojima su zastupljeni ekstrati od algi i biljaka koje osvježavaju, regeneriraju, hidratiziraju i mineraliziraju dermu. Darivatelji vlage, kao što su kolagen, hijaluronska kiselina, ekstrakti algi, bambusa i meda, svileni proteini kao i mineralne soli nešto su što je potrebno svakom ko se izlagao suncu.

UČINAK BILJNIH ULJA I ALOE VERE

Glatku i sjajnu kožu lica i tijela najbolje ćete povratiti ako budete koristili preparate sa aloe verom koja umiruje kožu, ali i prirodna ulja i biljne ekstrakte. To su bazna ulja badema, maslinovo te ulja pšeničnih klica, maline i jojobe, ekstrakt nevena, kantariona i hajdučke trave.

Komentari