Problem dva posto svjetske populacije: Patite od migrena, izbjegavajte ovu hranu

Grupa naučnika prošle godine objavila je istraživački rad, a jedan od rezultata navodi da je upravo migrena najčešći uzrok nesposobnosti kod ljudi do 50 godina te drugi najčešći uzrok nesposobnosti (odmah nakon bolova u leđima) generalno u svijetu i neovisno o spolu i dobnoj grupi

Prema podacima organizacije Migraine Trust, procjenjuje se da od hronične migrene pati dva posto svjetske populacije.

Grupa naučnika prošle godine objavila je istraživački rad, a jedan od rezultata navodi da je upravo migrena najčešći uzrok nesposobnosti kod ljudi do 50 godina te drugi najčešći uzrok nesposobnosti (odmah nakon bolova u leđima) generalno u svijetu i neovisno o spolu i dobnoj grupi.

U ovom radu naučnika iz više zemalja također stoji i da manje od 20 posto oboljelih potraži pomoć porodičnog ljekara ili specijalista te su uglavnom prepušteni samoliječenju.

Brojni su faktori koji utječu na pojavu migrene, a među njima je i neka hrana.

Stručnjaci u nastavku ističu namirnice koje uzrokuju migfrenu te pospjeđuju bol, pa ako imate problema sa ovom tegobom svakako ih izbjegavajte:

Stariji sir

Sir sadrži spoj tiramin koji nastaje kada se razgrađuju proteini. Kada su sirevi stariji, imaju više tiramina. Drugi faktori, kao što su razlike u fermentaciji ili obradi, također mogu utjecati na sadržaj tiramina. Švicarski sir, feta sir, mozzarella, brie, parmezan, gorgonzola, plavi sirevi i cheddar imaju visok udio tiramina.

Čokolada

Čokolada je obično uzrok migrena kod oko 22 posto ljudi. Sadrži i tiramin, što može biti razlog zašto uzrokuje migrene. Zanimljivo je da postoji još jedan razlog. Prema nekim stručnjacima, čokolada možda zapravo nije okidač. Umjesto toga, žudnja za stvarima, poput čokolade, može biti rani znak napada migrene.

Alkohol

Alkohol se također povezuje sa migrenama zbog sulfita prisutnih u piću. Alkoholna pića s višim sadržajem sulfita mogu povećati šanse za početak migrene. Alkohol također može dovesti do dehidracije, što opet može uzrokovati migrenu. Crno vino, viski, pivo i šampanjac neka su alkoholna pića koja potiču migrenu.

Obrađeno meso

Nitrati i nitriti koriste se kao konzervansi u mnogim mesnim prerađevinama. Ovi konzervansi mogu proširiti krvne žile, što može doprinijeti razvoju migrene kod nekih ljudi. Salame, kobasice i hrenovke obično sadrže nitrate ili nitrite.

Mononatrijev glutamat

Smatra se da mononatrijev glutamat (MSG) potiče migrenu kod 10 do 15 posto ljudi. Prirodno je prisutan u hrani kao što je sir, paradajz, ekstrakti soje i kvasac. Također je dodan određenim namirnicama kao što je soja sos za poboljšanje okusa.

Hladna hrana

Neki ljudi dobijaju migrene kad jedu nešto hladno poput sladoleda. Iako nije sasvim jasno zašto se to događa, razlog mogu biti krvne žile u ustima ili stražnjem dijelu grla koje se stisnu i rašire kada jedemo hladnu hranu. Receptori boli zatim šalju poruku mozgu koji pogrešno tumači da neugodne senzacije dolaze iz glave, a ne usta.

Određeno voće i povrće

Avokado, agrumi, luk, banana i grah kod nekih ljudi potiču migrenu. Jedan od mogućih razloga je taj jer sadrže tiramin.

Aspartam

Aspartam je umjetni zaslađivač koji se dodaje procesiranoj hrani. Istraživanja su otkrila da kod nekih ljudi može izazvati migrene. Jedna studija koja je istraživala oko 170 pacijenata otkrila je da je aspartam okidač za migrenu kod 8,2 posto ispitanika.

Fermentirana hrana

Fermentacija povećava udio tiramina u hrani. Određena fermentirana hrana kao što je teriyaki umak i soja sos uzrokuje migrenu.

Kofein

Kofein se nalazi u kafi, coca coli, čokoladi i čaju. Kofein ne može biti direktni okidač za migrene osim ako ne pretjerate sa njegovim unosom. Trebali biste konzumirati oko 200 mg kofeina dnevno bez problema. No, ako često patite od migrena, najbolje je izbjegavati svakodnevni unos kofeina.

Komentari