Možda niste znali, ali reorganiziranje frižidera trebao bi biti prvi korak prema zdravoj prehrani i uspješnoj dijeti. Ako niste sigurni kako to uraditi evo nekoliko korisnih savjeta nutricionista:

Ostaci

Prije nego što ostatke hrane spakujete i ostavite u frižider, zapitajte se da li ih možete pojesti? Ako ih ima baš puno, umjesto u frižider, ostavite ih u zamrzivač. Na taj način ćete sigurno manje jesti,a i hrana neće se pokvariti.

Pametno slažite hranu u frižideru

Istraživanja su pokazala da će većina ljudi iz frižidera uzeti ono što prvo ugleda, pa zato zdrave namirnice i grickalice čuvajte uvijek na vidnim mjestima. Uvijek u frižideru imajte svježe povrće pripremljeno za grickanje, grčki jogurt sa manje masnoće, namaze kao što su humus ili tzatziki, orašaste plodove, suho voće. U tom slučaju ćete, kad god osjetite glad, ako prvo ugledate nešto zdravo, uzeti baš to.

Očistite nered

Jeste li znali da pretrpani i neuredan frižider uzrokuje to da unosimo više kalorija nego što bi trebali? Ako vam je frižider neuredan i pretrpan veća je vjerovatnoća da ćete izaći vani da pojedete nešto nezdravo ili da naručite pizzu.

– Svake nedjelje pregledajte namirnice i pobacajte one kojima je prošao rok ili koje predugo stoje otvorene te obrišite police.
– Jednom mjesečno izvadite sve iz frižidera i detaljno operite police i unutrašnjost.
– Dva puta godišnje odmaknite frižider od zida i detaljno usisajte prašinu koja se nakupila. Isto tako provjerite filter za vodu i ako je potrebno zamijenite ga.

Čuvajte namirnice na odgovarajućim mjestima

Jeste li znali da mlijeko ne bi trebalo držati na vratima frižidera? Evo još nekoliko smjernica koje biste trebali pratiti kada je u pitanju slaganje namirnica u frižider.

Začini i konzervirana hrana obično imaju dug rok trajanja, pa ih poslažite na vrata jer je mala vjerovatnoća da će se pokvariti usljed čestog otvaranja vrata.

Jaja Trebala bi stajati na gornjim policama i to u originalnoj ambalaži jer ljuske mogu pokupiti ostale mirise iz frižidera.

Mliječni proizvodi Čuvajte in na najvišoj polici jer je tu temperatura najstabilnija, pošto se lako kvare.

Voće i povrće Obavezno ih ostavljajte u ladice namijenjene baš za to. Pojedine namirnice, kao što su paradajz, jabuke, šljive i dinje otpuštaju etilen kako sazrijevaju, pa mogu uzrokovati da ostalo povrće (zelena salata, mrkva, krastavci) brže istruhnu. Zato ih nemojte čuvati na istom mjestu.

Meso i riba Čuvajte ih na donjim policama u frižideru kako biste spriječili curenje sokova po ostalim namirnicama. Meso i ribu koje ne planirate upotrijebiti odmah stavite u zamrzivač.

Komentari