Premijera u Pozorištu mladih Sarajevo: Upoznajte “Čarobnu lampu” i bajkoviti teatar sjena

Lutke je u tradicionalnom maniru u Istanbul Karagoz Teatru izradio Cengiz Özek i poklonio Pozorištu mladih

U Pozorištu mladih Sarajevo 23. maja u 18 sati premijerno će biti izvedena predstava “Čarobna lampa”, prema tekstu i u režiji Cengiza Özeka.

U predstavi igraju: Mario Drmać, Elma Ahmetović i Anita Memović. Asisitent režije je Rufat Oglu, adaptaciju teksta na bosanskom jeziku radila je Ivana Golijanin, drmaturgiju Segor Hadžagić, dizajn M.Furkan Hizir, a vajar-izvođač je Mirjana Čistopoljski.

Lutke je u tradicionalnom maniru u Istanbul Karagoz Teatru izradio Cengiz Özek i poklonio Pozorištu mladih. U sklopu reanimacije lutkarstva i edukacije iz oblasti teatra sjena tokom gostujućeg režiranja u Pozorištu mladih Sarajevo, profesor Özek je izveo svoju nagrađivanu predstavu, te održao predavanje o razvoju teatra sjena i savremenim i tradicionalnim načinima izrade lutki.

– “Čarobna lampa” je magična predstava po motivima svjetski relevantne folklorne naracije o duhu koji ispunjava želje. Šaljividžija Hacivat i lakovjerni i naivni Karagoz nasmijaće nas u šarolikom i bajkovitom tetaru sjena koji oživljavamo na sceni Pozorišta mladih u tradicionalnom i izvornom lutkarskom obliku, ali u bosanskoj adaptaciji i modernoj verziji tehnološki adekvatnoj digitalnom dobu- kazala je Lejla Panjeta, direktorica Pozorišta mladih

Komentari