Predstava koja nikoga nije ostavila ravnodušnim: “Žaba” slavi 10. rođendan

“Žaba“ je progovorila i o jednom sveprisutnom problemu balkanskih post-ratnih zemalja, kojega smo svi bolno svjesni, ali glasno o njemu ćutimo, a to je PTSP, osama, otuđenost i nemogućnost oslobađanja od duhova iz svima nam tako bliskog i, nažalost, predobro poznatog – rata

Predstava “Žaba”, sutra na sceni matične kuće- Kamernog teatra 55, proslavit će 10 rođendan i 250. izvođenje! Impozantne brojke potvrđuju da je u pitanju jedna od najomiljenijih i najdugovječnijih predstava nastalih u produkciji bh. teatra, a ono po čemu se ipak izdvaja od ostalih je činjenica da je dobila i svoju filmsku verziju, koja je također hvaljena i od kritike i od publike.

A za to je zaslužan isti tim- glumci: Emir Hadžihafizbegović, Mirsad Tuka, Aleksandar Aco Seksan, Moamer Kasumović i reditelj Elmir Jukić, koji su ujedinjenim energijama napravili “umjetničko čudo“.

– U teatru je važno trajati, a ova predstava traje i što je više igramo ljudi više žele da je gledaju. Rijetkost je da neka teatarska predstava ima tako veliki broj izvođenja – kazao je Hadžihafizbegović koji u “Žabi“ igra glavnu ulogu Zeke.

Aleksandar Seksan podcrtao je da se glumcima jednom ili nijednom u životu desi projekat poput “Žabe“.

– Sa istim žarom igramo svaku predstavu- naglasio je Seksan.

A da bi jedna predstava opstala potrebno je više faktora da se uklope, dodao je Tuka.

– Po meni je najvažnija partnerska igra, međuljudski odnosi koji su za sve godine igranja predstave ne samo sačuvani nego i nadograđivani – rekao je Tuka.

“Žaba” je priča o svima nama, ljudima današnjeg vremena, dobu nerazumijevanja i usamljenosti i potrage za ljubavlju i smislom. Predstava na gotovo hirurški način dijagnosticira vrijeme u kojem živimo. Ona donosi likove koji se ne snalaze u tranzicijskom vremenu i dobu promjenjenih vrijednosti.

Tekst se bavi problemima današnjeg vremena koji su isti ili slični u BiH, Hrvatskoj ili Srbiji. To je prvenstveno problem nepostojanja komunikacije i nemogućnosti da čujemo tuđe mišljenje. Zbog stvari, poput pitanja loših života i situacije u kojoj živimo, u stalnoj smo potrazi za krivcima, pa ih nalazimo u vlasti, u sistemu, direktoru firme, šefu, poslovođi, treneru, selektoru, umjesto da se za sebe sami izborimo. Moramo se umiješati u vlastite sudbine, umjesto što nad njima samo žalimo.

“Žaba“ je progovorila i o jednom sveprisutnom problemu balkanskih post-ratnih zemalja, kojega smo svi bolno svjesni, ali glasno o njemu ćutimo, a to je PTSP, osama, otuđenost i nemogućnost oslobađanja od duhova iz svima nam tako bliskog i, nažalost, predobro poznatog – rata.

Predstava nosi u sebi upravo onaj aristotelijanski element katarze koji je nemoguće a ne prepoznati, a nerijetko i u punini proživjeti zajedno sa glavnim junakom ovog djela, Zekom.

Proputovala je pola svijeta, i više čak, i sa tih putovanja donijela značajne nagrade. Hrvatska, Poljska, Srbija, Češka, Austrija, Crna Gora, Švedska i Slovenija samo su neke od zemalja u kojima je predstava igrala, pored izvedbi na našoj matičnoj sceni. Od svoje premijere do danas uvijek je igrala pred punom salom, i uvijek se za nju tražila “karta više“.

“Žaba“ je nastala prema tekstu autora mlađe generacije Dubravka Mihanovića iz Zagreba, koji je za ovaj dramski tekst višestruko nagrađivan.

On će uz brojne goste iz regiona prisustvovati 250. izvođenju predstave.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime