Bosanskohercegovačka interpretatorica fada i sevdaha Maja Milinković izdaje novi album, pod nazivom “Fadolinka.”

Album će svjetlo dana ugledati 25. maja u Portugalu, u izdanju tamošnje izdavačke kuće “Sevenmuses musicbooks”, a početkom juna, u izdanju BHRT, Muzičke Produkcije za područje Bosne i Hercegovine.

Na albumu se nalazi 12 kompozicija fada i sevdalinke, od kojih pet originalnih fado kompozicija u Majinom autorstvu.

Jedna od njih već je predstavljena javnosti u sklopu najave albuma, pod nazivom “Não há fado sem saudade/Nema fada bez čežnje,” tu su još i četiri sevdalinke i dva fada iz repertoara Amálie Rodrigues, od kojih je jedna prevedena na naš jezik.

Uz emotivnu i filigranu vokalnu interpretaciju na koju nas je Maja već navikla te zvuke portugalske gitare, album “Fadolinka” je multikulturalni projekt koji spaja dvije muzičke tradicije i gurmanski album za ljubitelje istinskih univerzalnih vrijednosti koje nikada ne stare.

Album je sniman u Sarajevu i Portugalu, a muzičari su iz Sarajeva i Portugala: Pedro Amendoeira, Luis Coelho, Duarte Nunes i Bojan Dizdarević.

Maja će promovirati album solističkim koncertom u Lisabonu – 6. juna, a u Portu 11. oktobra. Za Bosnu i Hercegovinu pjevačica najavljuje koncerte u julu i augustu.

Komentari