Počela restauracija u Zemaljskom muzeju BiH: Odsjek za prahistoriju se vraća nakon skoro tri decenije

Radovi idu po planu. Očekujemo da taj prostor bude otvoren do rođendana Muzeja (1. februara op.a.), a onda slijedi rad na izložbi koja je bila sklonjena

U okviru projekta “Preventivna konzervacija zbirki Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu” započeti su radovi enterijera Odsjeka za prahistoriju Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Ovaj prostor kao i stalna postavka “Bosna i Hercegovina u prahistorijskom dobu” nedostupna je za javnost od 1992. godine.

Posebnu vrijednost Odsjeka za prahistoriju predstavlja zidno slikarstvo, koje se već godinama nalazi u jako lošem stanju, te su neophodni radovi na njegovoj restauraciji. Sredstva je donirao Specijalni fond američkih ambasadora za očuvanje kulturnog naslijeđa pri Ambasadi SAD-a u BiH, a kao implementator i investitor u ime donatora stoji Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika.

– Radovi idu po planu. Očekujemo da taj prostor bude otvoren do rođendana Muzeja (1. februara op.a.), a onda slijedi rad na izložbi koja je bila sklonjena. Ne znamo koliko će to trajati, ali naš plan je da bude dostupna za javnost krajem 2019. ili početkom 2020. godine- kazao nam je Mirsad Sijarić, v.d. direktora Zemaljskog muzeja BiH.

Na poziv kolega iz Republike Francuske nedavno je boravio u službenoj posjeti Muzeju Louvre u Parizu. Prilikom sastanka s predsjednikom-direktorom Muzeja Louvre, dr. Jean-Luc Martinezom i njegovim timom za diplomatske odnose, dogovoren je nastavak saradnje ove dvije kulturne institucije, prvenstveno u smislu razmjene iskustava na poljima inventarizacije zbirki i njihove preventivne konzervacije.

Na radnim sastancima sa voditeljima različitih odjela tog impresivnog francuskog nacionalnog muzeja rezimirani su dosadašnji rezultati saradnje te napravljeni konkretni planovi i definirani precizni zadaci za nastavak iste u 2019. godini.  Predstavnici  Muzeja Louvre su također pomogle uspostavljanje službenog kontakta između Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine i Prirodoslovnog muzeja u Parizu (Muséum national d’histoire naturelle) s čijim je predstavnicima razgovarano o mogućnostima saradnje na pitanjima poboljšanja uslova rada na Odjeljenju za prirodne nauke Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

– Imao sam čast da se susretnem sa njihovim direktorom. To je na nivou kao da direktno komunicirate sa Bijelom kućom. Vrlo sam zadovoljan kako su oni vidjeli i prihvatili Zemaljski muzej, to je velika stvar za našu zemlju- istakao je Sijarić.

Godinu na izmaku za Zemaljski muzej BiH ocijenio je odličnom.

– Bilo nam je mnogo lakše nego što inače jeste, iako je bila izborna godina. Imamo zanimljivih započetih stvari, neke su već završene. Ali, svakako bih istakao restauraciju Odsjeka za prahistoriju na koju smo godinama čekali, kao i nastavak saradnje sa Louvrom- zaključio je naš sagovornik.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime