Po receptu Jamieja Olivera: Tako dobar pečeni krompir da vam ne treba meso

Ovo jelo može se poslužiti uz ribu i meso, a toliko je fino da se može jesti i kao samostalni obrok

Krompiri al Forno su tradicionalno italijansko jelo. Riječ je o krompiru iz rerne, koju Jamie Oliver priprema s u aromatiziranom začinskom sosu na bazi mlijeka i vrhnja za kuhanje.

Jamie Oliver priprema krompir al forno s komoračem i lukom u aromatiziranom začinskom sosu. Ovo jelo može se poslužiti uz ribu i meso, a toliko je fino da se može jesti i kao samostalni obrok.

Sastojci:

Kilogram krompira, 2 glavice komorača, 2 luka, 8 čehni bijelog luka, 600 ml punomasnog mlijeka, 400 ml vrhnja za kuhanje, 5-6 inćuna u ulju, 50 grama naribanog parmezana, 6 lovorovih listova, 15 grama svježeg ruzmarina, malo muškatnog oraščića, so i biber po želji

Priprema:

  1. Zagrijte rernu na 180 stepeni.
  2. Ogulite krompir i narežite ga na ploške debljine oko 1 centimetra. Pomiješajte ih s narezanim komoračem i lukom te prebacite sve zajedno u pliću vatrostalnu posudu.
  3. U posebnom loncu zagrijte mlijeko i vrhnje za kuhanje u koje ste dodali nasjeckani bijeli luk, inćune, ružmarin, lovorov list i malo muškatnog oraščića. Kratko kuhajte na umjerenoj temperaturi dok se ukusi ne sljube.
  4. Izvadite ruzmarin i lovorov list iz lonca, dodajte većinu svježe naribanog parmezana, sve dobro promiješajte, posolite i pobiberite po želji.
  5. Tekućinu prelijte preko krompira i komorača. Po vrhu krompira naribajte ostatak parmezana.
  6. Prekrijte vatrostalnu posudu aluminijskom folijom i tako pecite krompir 30 minuta u rerni.
  7. Skinite aluminijsku foliju s posude i nastavite peći krompir još 45 minuta. Dobar apetit!

 

Komentari