Ono čemu se danas brojni dive, kada sretnu stariji bračni par na ulici, je njihova bliskost iskazana najbanalnijim činom držanja za ruku. A upravo je dodir dlanovima prvo što muškarci u braku ignoriraju, i ono za čime žene sanjaju.

Sitnice koje nijedan muškarac ne smije prestati raditi kada se oženi možda se čine banalnim, ali one su također, temelj za dugotrajan i dobar brak.

Držanje za ruku

Najjednostavniji čin zajedništva i pripadnosti jedno drugome, koje parovi na početku veze bez pogovora održavaju, je držanje za ruke. Iako zvuči banalno, važnost ovakvog dodira i insistiranja na njemu, od strane brojnih žena, posve je opravdano.

Naime, istraživanje provedeno u Švedskoj obuhvatilo je sretno udane žene, koje su bile izložene stresnim situacijama. Prateći njihovu moždanu aktivnost, prilikom izlaganja blagim elektrošokovima, dokazana je za 45 posto manja reakcija na stres prilikom kojeg su ispitivane žene držale svog supruga za ruku. Dodir zbližava, uzrokuje ispuštanje hormona sreće i pojačava međusobne osjećaje.

Hodanje jedno uz drugoga

S godinama muškarci gube zaštitnički osjećaj prema ženi. Naime, čin osvajanja i jednom izrečeno “da” pristanak je koji u njima zadovoljava osjećaj uspjeha.
Zato ne čudi njihova loša navika da prilikom obavljanja zajedničkim obaveza u javnosti zaboravljaju na suprugu i umjesto da hodaju uz nju, jure do nekoliko koraka ispred.

To je jedna od najgorih navika, tvrde stručnjaci, koju oženjeni muškarci rade. Osjećaj pripadnosti, zaštite velikim dijelom označava i zajednički, rame uz rame, hod. Pri tome ne morate biti u bliskom kontaktu prebačene ruke preko ramena, ali zajednički korak pogled je i prema zajedničkoj budućnosti.

Otvaranje vrata

Jedno od pravila svakog bontona je da gospodin dami otvara vrata, no današnji nedostatak kavaljera istisnuo je i tako banalan čin. Svaka žena priznat jće, koliko god ona samostalna i samosvjesna bila, da je takva gesta jedna od najljepših iskaza poštovanja prema njoj. Ništa drugačije nije s udanim damama, dapače upravo u braku svaki muškarac treba ostati gospodin do kraja.

Zajednička putovanja

Pogled na početak veze svakog para sadrži i uspomene s putovanja. Odlazak u dvoje, pa makar na jednodnevni izlet u blizini vlastitog doma probudit će osjećaj zaljubljenosti, poriv za novim upoznavanjem karaktera osobe koju volimo i najvažnije od svega zbližiti supružnike.

Istraživanja su pokazala da upravo žene planiraju putovanja, a muškarci ih smatraju gnjavažom, što je potpuno pogrešno. Strast i ljubav u vezi s vremena na vrijeme valja oplemeniti i ovakvim kompromisom.

Urednost i higijena

Mirisan, čist i uredan – takvi su muškarci na početku veze, odnosno tokom procesa osvajanja žene svojih snova. No, prsten na ruci kao da ih u tom segmentu oslobađa od bilo kakve potrebe za brigom o samom sebi.

Tačnije, očekuju od supruge da vodi računa o čistoj odjeći, razbacanim čarapama na podu i ostavljenom mokrom podu u kupatilu nakon tuširanja. Ali supruga nije mama, i to se ne smije zaboravljati. Naime, ove sitnice najčešći su uzroci svađa u braku, a problem su upravo muškarci.

Komentari