Pariski Louvre počinje saradnju sa Zemaljskim muzejom BiH

U okviru ove saradnje, stručnjaci iz muzeja Louvre podržaće aktivnosti Zemaljskog muzeja na konzervaciji i prezentaciji njegove bogate zbirke

Francuska ambasada u BiH odlučila je da se angažuje u korist Zemaljskog muzeja u Bosni i Hercegovini nakon uspješno održanog događaja #JaSamMuzej 2015. godine.
S tim ciljem, ambasada je stupila u kontakt sa muzejom Louvre koji je prihvatio započeti saradnju sa Zemaljskim muzejom, što je službeno potvrdio, a sporazum bi trebao biti potpisan u narednim sedmicama.

U okviru ove saradnje, stručnjaci iz muzeja Louvre podržaće aktivnosti Zemaljskog muzeja na konzervaciji i prezentaciji njegove bogate zbirke. Također će se moći organizovati zajednički događaji, saopćeno je iz Ambasade Francuske u Bosni i Hercegovini.

U isto vrijeme, francuska ambasada nastavlja sa svojim projektom “Hagada bliža vama” koji će omogućiti Zemaljskom muzeju bolje čuvanje sarajevske Hagade i češću prezentaciju publici. Predviđeno je da se radovi okončaju početkom ljeta 2017. godine.

Komentari