Tokom novogodišnjih praznika mnogi pretjeraju sa pripremom hrane, pa se nekoliko dana poslije pitaju šta uraditi sa ostacima.

No, nutricionisti ističu kako sa ostacima hrane treba biti oprezan jer postoje one koje nije dobro podgrijavati, niti ostavljati za dan poslije.

Među namirnicama koje spadaju u rizičnu grupu, jer ponovnom obradom gube nutritivna svojstva i enzime, su:

Špinat, cvekla, repa

Sadrže nitrate koji pod djelovanjem mikroorganizama i zagrijavanjem prelaze u spojeve nitrita, a potom u nitrozamine koji su štetni i kancerogeni. Špinat je najrizičniji u ovoj grupi i uvijek ga konzumirajte u strogo svježem obliku.

Gljive

Gljive se zbog svojih proteina lako mijenjaju i postaju štetne, pa ih je preporučljivo samo blago zagrijati do 70 stepeni.

Krompir

Također spada u toksičnu grupa namirnica koje nakon zagrijavanja gube svoja nutritivna svojstva, a najnovija istraživanja pokazala su kako je krompir najzdraviji kuhan, ali ohlađen. Naime, kada se ohladi u krompiru dolazi do povećanja udjela otpornog škroba koji ima probiotsko djelovanje.

Meso

Kada se proteini dugo zagrijavaju na visokim temperaturama mijenja se njihova struktura. Tako promijenjena struktura proteina postaje nepoznata našem organizmu i neprobavljiva, pa samim tim i toksična.

Oprezno i sa ribom, školjkama, mliječnim proizvodima, jajima

Visokorizične namirnice koje to postaju podgrijavanjem su i one koje se obrađuju na niskim temperaturama poput mesa peradi, kuhane i dimljene ribe (losos, skuša, bakalar), sirove ili blago termički obrađene školjke, mliječni proizvodi i jela pripremljena sa mlijekom, sirom i jajima. Kod jela s ovim namirnicama pogrijavanje ne bi trebalo biti opcija.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime