Dom bi trebao biti pravo utočište, mjesto za relaksaciju i punjenje baterija.

Iako se termin “wellness” koristi čak i prečesto u svakodnevnom životu, on je itekako važan i primjenjiv faktor prilikom uređenja životnog prostora.

Ovo je šest najvažnijih stvari koje možete učiniti za zdraviju i ugodniju atmosferu u mjestu gdje živite:

Makeover spavaće sobe

Većina osoba ne dobija preporučenu količinu od minimalno sedam do osam sati sna svake noći. Ako imate problema sa spavanjem postoji nekoliko stvari koje možete uraditi u spavaćoj sobi kako biste sebi osigurali bolje uvjete za spavanje, kao što su gašenje televizora i svih drugih ekrana koji vas okružuju dok spavate, instaliranje roletni, nabavka pamučne posteljine…

Očistite zrak uz pomoć biljaka

Dodavanje jedne ili dvije kućne biljke prostoru zrak će učiniti puno čišćim i zdravijim. Neke od biljaka koje su najbolji “čistači zraka” su razne paprati, sensevaria ili svekrvin jezik, spatiflium i razne druge vrste. Neke od tih biljaka, poput spatifiliuma, otrovne su po ljude i kućne ljubimce, pa prije kupovine raspitajte se kod stručnjaka za biljke.

Nabavite pročišćivač zraka

Ako imata astmu i česte alergije ili ako ste jednostavno zabrinuti u vezi sa zagađenjem zraka dobra ideja je nabavka pročišćivača koji predstavlja najbolji način za smanjenje nivoa zagađivača i alergena u domu.

Nabavite radni sto za kojim možete stajati

Već ste sigurno puno puta čitali o tome koliko je sjedenje loše po zdravlje. Dugi period stajanja također nije dobra ideja, tako da je najbolje kombinirati sjedenje i stajanja tokom rada, a to možete najbolje učiniti ukoliko nabavite podesivi sto koji se može namještati na različite visine tako da imate istovremeno i stajaću i sjedeću varijantu.

Koristite prirodna sredstva za čišćenje

Nema sumnje da hemijska sredstva za čišćenje dobro obavljaju svoj posao, ali ekološko i mnogo prirodnije rješenje definitivno su prirodna sredstva za čišćenje bez vještačkih sastojaka. Neke od njih jednostavno je napraviti, kao što je slučaj sa kombinacijom destilovane vode i sirćeta koja se može iskoristiti na veliki broj načina za čišćenje u domu.

Osigurajte da u domu imate dovoljnu količinu svjetlosti

Vrlo je važno da u toku dana dobijete dovoljnu količinu sunčeve svjetlosti zato što ćete se tako osjećati bolje raspoloženi i nećete patiti od deficijencije vitamina D, što se često dešava kod ljudi koji većinu vremena provode unutra. Kako biste osigurali dovoljnu količinu prirodne sunčeve svjetlosti u domu pobrinite se da na prozorima imate odgovarajuće zavjese i roletne.

Komentari