Da li ste znali zbog čega je riječ mama gotovo ista, ili slična, na svim jezicima? Kažu zato što je bebe svuda isto izgovaraju.

Ne znamo da li je ova tvrdnja samo mit, ili u njoj ima i istine, ali znamo da su nas neka druga saznanja o osobinama beba iznenadila. Jedna od njih je posve čudan razlog zbog kog bebe tokom noći plaču bez razloga.

Evo još nekih neobičnih istina o bebama:

Kako se razvija bebin mozak

Nakon porođaja, veličina mozga kod beba razvija se zaista brzo, pa on dostigne čak polovinu svoje regularne težine koja je karakteristična za odraslog čovjeka kada beba napuni tri mjeseca.

Također, ono što je interesantno jeste da se kognitivne sposobnosti razvijaju još dok je beba u maminom stomaku, kada ona već počinje da istražuje svijet oko sebe. Znamo da, primjera radi, prepoznaje majčin glas.

Zašto se ne sjećamo ničeg iz našeg ranog djetinjstva

U medicini postoji termin infantilna amnezija koja znači da je nemoguće da se sjetimo onih događaja koji su se desili u prvoj godini našeg života. Za to postoji sljedeće naučno objašnjenje – kod beba se ćelije mozga umnožavaju neuporedivo brže, pa se dešava da one ćelije koje čuvaju određene sadržaje u memoriji bivaju potisnute novima.

Kako novorođenče vidi svijet oko sebe

Bebe koje su tek rođene svijet oko sebe vide samo u tri boje – bijeloj, crnoj i sivoj. Također, ne vide ništa što je na većoj udaljenosti od 30 centimetara, odnosno sve što je dalje od toga vide jako mutno. To se dešava zato što je binokuparni vid, koji nam omogućuje da primamo informacije od oba oka još uvijek u razvoju.

Bebe mogu da žive u maminom tijelu zauvijek

Znamo da ovo zvuči jako čudno, ali postoji objašnjenje. Radi se o specifičnoj situaciji kada bebe zauvijek žive u maminom mozgu. To je utvrđeno na temelju naučnih studija provedenih nad ženama koje su umrle između 37 i 101 godine starosti, i od njih 54 kod 37 pronađeni su tragovi Y hromozoma, koji su tu mogli da ostanu samo kao trag od fetusa, nakon što je vršena deoba njegovih ćelija. Ova pojava se zove mikrohimerizam – kada ćelije fetusa prodru u tijelo majke i prave svoje kopije.

Bebe mogu da izliječe mamino srce

Dokazano je da ćelije fetusa mogu da doprinesu oporavku majke nakon srčanog udara, odnosno da zacjeljuju ovaj organ. Inače je interesantno da tokom trudnoće beba ima u mnogim segmentima pozitivan utjecaj na majčino zdravlje, što je još uvijek predmet istraživanja brojnih naučnih studija.

Zašto bebe sve stavljaju u usta

Tokom prvih sedam mjeseci života, bebe ne mogu da istražuju svijet oko sebe pomoću dodira, jer njihova motorika nije razvijena u smijeru da prstima mogu da obuhvate rub objekata. Zato kao alternativu koriste svoja usta i jezik, pa sve guraju u usta.

Zašto bebe plaču noću bez razloga

Ovo pitanje za sve novopečene roditelje prava je muka – kada beba satima plače, a nije gladna, i preesvukli ste joj pelene, nisu grčevi, i ne rastu joj zubi. Na tu temu postoji jedna jako zanimljiva naučna teroija, koju uzimamo sa rezervom – bebe zapravo tako hoće da spriječe svoje roditelje da prave drugu bebu. A to je navodno nasljeđe evolucije – kada svako novorođenče ima više šansi da preživi ako majka ne dobije i drugo novorođenče. Zatupnik ovog stava inače je naučnik po imenu David Haig.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime