Sarajka Emina Delić, supruga i majka Tajre i Amani, osim porodice ima još dvije strasti, a to su kuhanje i žuta boja.

Diplomirana ekonomistica, ljubav prema kuhanju i dekoraciji hrane njeguje iz perida još dok je bila dijete, a uzor joj je, kaže majka Mirsada.

– Kad sam dobila svoju porodicu, strast prema kuhanju i želja za tim da svaki dan nekom novom delicijom obradujem supruga i djecu, vremenom je bivala sve veća. Jednostavno volim kuhati, a najviše zdrava, moderna jela, ali i našu tradicionalnu bosansku kuhinju. Prednost dajem slanim specijalitetima, iako sve više pripremam slastice, sokove, kompote – govori Emina.

Kako bi i drugima, prije svega, mlađim ženama, pomogla u savjetima iz kulinarstva, Emina je prije desetak godina osnovala i Facebook stranicu, pod nazivom “Eminina kuhinjica”, na kojoj se mogu naći ideje i fotografije raznih jela, a ostavite li poruku, Emina će s vama rado podijeliti i recept za ono što vam se svidi.

– Ideja o pokretanju stranice nastala je sasvim slučajno, nakon što sam postavila princess krofne na svom Facebook profilu. Zbog mnogobrojnih pozitivnih reakcija odlučila sam da svoje kulinarske ideje dijelim sa prijateljima na Facebooku i time današnjoj mladoj ženi, majci i domaćici, olakšam i dajem ideje šta bi mogle kuhati. Posebno sam sretna jer su reakcije više nego pozitivne. Mogu samo reći hvala svima na povjerenju i što kuhamo zajedno.

Ono na šta posebno obraća pažnju tokom pripreme jela je izgled, pa na dekorisanje Emina ponekad potroši više vremena nego na samu pripremu.

– Volim da jelo lijepo izgleda, ali da ta dekoracija ne bude komplikovana i da je dostupna svima. U tome mi pomažu i moje djevojčice, koje zaista uživaju u prezentaciji jela.

Emina je i članica Coolinarike, jedinstvene originalne online kulinarske knjige, u kojoj je trenutno blizu 200.000 recepata.

– Na Coolinarki sam od 2010. godine pod imenom “eminadelic” gdje sam stekla divne prijatelje poput Bebe, Ozrenke, Dženite… Moji recepti omiljeni su i dijeljeni na mnogim stranicama, a čak su objavljivani i u nekim časopisima o hrani.

U kući porodice Delić vrata su uvijek otvorena za rodbinu i prijatelje koji također uživaju u Emininim specijalitetima.

– Volim da ugostim rodbinu i prijatelje, a to sam naslijedila od svojih roditelja. Nekako je ljepše kada je kuća živa kada čujete smijeh, kada su ljudi opušteni i veseli. To se nekako u ovom brzom vremenu, kojeg živimo, izgubilo, ali ja pokušavam da vratim naše dobre običaje. Naravno, za gastronomiju zadužena sam ja. Gledam da uvijek pripremim nešto novo i drugačije, a nerijetko se traži tanjir više.

Ono po čemu je Emina još posebna je njena ljubav prema žutom bojom.

– Još od malih nogu žuta je bila nešto po čemu sam bila prepoznatljiva. Unosim je i u hranu kad god je to moguće. Žuta dekica u rukama djeteta vremenom se pretvorila u moj mali žuti svijet… Mislim da ona najbolje pokazuje stanje mog duha. Pa i sunce je žuto, zar ne? Grije, obasjava i donosi ljepše vrijeme – reče nam na kraju razgovora Emina Delić.

Komentari