Hrana je važan dio svakodnevnice svakoga od nas. Bez nje ne možemo, ona nam daje snagu i energiju, prijeko potrebne za svakodnevne obaveze, u njoj uživamo sami i u društvu dragih osoba, ona nas čini sretnima i zadovoljnima.

Časopis “Insider” odlučio se posvetiti ovoj važnoj temi za sve nas i razotkriti neke od najfascinantnijih činjenica o hrani iz cijelog svijeta.

U nastavku pročitajte dvadeset najčudnijih i najzabavnijih činjenica o mnogima omiljenim namirnicama.

Krompir može upijati i reflektirati Wi-Fi signale.

Svaka banana koju jedete u stvari je klon.

Slatke grickalice, poput gumenih medvjedića, i automobili prekriveni su istom vrstom voska.

Drevni asteški narod koristio je čokoladu kao valutu.

Med se nikada ne može pokvariti.

Mrkva je na početku bila ljubičasta.

Ljudi su nekada davno mislili da je paradajz otrovan.

Grožđe bi eksplodiralo ako biste ga stavili u mikrovalnu pećnicu.

Od krekera ćete brže dobiti karijes nego od slatkiša.

Američka pita uopće nije američka nego je ova verzija poslastice nastala u srednjevjekovnoj Engleskoj.

Uzgojeni losos u stvari je bijele boje, a kasnije se farba u ružičastu.

Jedanaestogodišnji dječak osmislio je sladoled na štapiću sasvim slučajno.

Naučnici mogu pretvoriti maslac od kikirikija u dijamante.

Čili papričice sadrže hemikaliju zbog kojih naša usta dobijaju lažni signal da gore i to je razlog zašto nas usna šupljina toliko boli nakon konzumiranja ljute hrane.

Crvena boja, koja se koristi pri proizvodnji popularnih “Skittles” bonbonica, dobija se od prokuhanih buba.

Sirove ostrige još uvijek su žive kada ih jedemo.

Prerađeni sir nastao je u Švicarskoj, a ne u Americi kako se često smatra.

Zrele trešnje mogu odskakati kao gumene loptice.

Većina japanskog začina wasabija u stvari je sušeni hren.

Pileća krilca smatrana su kao otpaci dok nije nastao recept za popularne “Buffalo wings.”

Komentari